Vučić u Predsjedništvu: BiH u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja

Radiosarajevo.ba
Vučić u Predsjedništvu: BiH u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić stigao je danas u prvu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, otkada je, s premijerske, preuzeo dužnost predsjednika Srbije.

Nakon dolaska na Međunarodni aerodrom u Sarajevu, Vučić se sa svojom delegacijom uputio u zgradu Predsjedništva BiH, gdje se sastao s tri člana bh. Predsjedništva, s kojima je razgovarao o pitanjima i problemima važnim za obje države.

Nakon sastanka s Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, Vučić je na konferenciji za novinare izjavio da mu je najvažnije, bez obzira na to što zna da mnogi to neće da povjeruje, kazati "došao sam u Sarajevo kao predsjednik Srbije da kažem da u Srbiji BiH ima pravog i iskrenog prijatelja".

"To prijateljstvo pokazujemo kroz poštivanje teritorijalnog integriteta, kroz trgovinsku razmjenu od 1,5 milijardu eura, koja je najveća za našu zemlju ali i za BiH u regionu. Otvoreno smo pričali o političkim razlikama. Vjerujem da ćemo ubrzati razgovore o uspostavljanju konačne granice, jer je 97 posto riješeno. Blizu smo da riješimo i ostatak i to bi bio izvanredan signal u regionu", kazao je Vučić.

Uputio je i poziv članovima Predsjedništva BiH da dođu u posjetu Srbiji.

Govoreći o pitanjima imovine, kazao je da mu je to interesu da se riješi, ali da se mora čuti i druga strana.

"Ako pogledate strukturu izvoza BiH i Srbije, uvjeren sam da možemo doći do dvije milijarde. Mi itekako zavisimo jedni od drugih. Kada dosegnete dvije milijarde, nema više političkih igara, onda je naš prioritet sačuvati stabilnost i mir", poručio je Vučić.

Čović je izjavio da su razgovori bili konstruktivni, ali da se razgovaralo o problemima pitanja granice, te povezivanja Sarajeva i Beograda autocestom.

"Ako mi u BiH budemo na tragu razgovora kakve smo imali danas, uvjeren sam da će problemi granice i drugi biti trajno riješeni. Suština je da mi u BiH imamo zajedničko stajalište", rekao je Čović.

Na upit novinarke RTS-a dokle se stiglo s istragom u vezi s napadom na Vučića u Potočarima, Vučić je rekao: "Lakše bi mi bilo da to pitanje niste postavljali".

"I nema previše smisla imajući uvidu šta smo prolazili kroz 25 godina. Postoje ljudi u Beogradu koji smatraju da su razgovori sa BiH izlišni, kao što postoje i u Sarajevu koji smatraju da sa Srbijom nikada ne trebaju da se stvaraju bolji odnosi. Ja sam danas doživio dobro i toplo gostoprimstvo, i od Bakira Izetbegovića. Oni će imati najiskreniju toplu dobrodošlicu u Srbiji. Dogovorili smo se da probleme rješavamo razgovorom. moja riječ kada kažem da nam je neko prijatelj, to nije samo floskula, izgovorio sam je i kao predsjednik Srbije i znam šta to znači", rekao je on.

Čović je izjavio da ostaje jedna velika obaveza i "pljuska" institucijama BiH koji nisu uspjeli sustavno riješiti to pitanje koje se desilo u Potočarima, a tiče se napada na Vučića.

"To je pitanje koje moramo riješiti", rekao je on.

Vučić je za kraj rekao: "Hvala Sarajlijama koji su me ljepše dočekali nego prošli put, na prste jedne ruke mogao sam izbrojati one koji bi nešto ružno rekli, a svi ostali su to uradili na jedan pristojan i lijep način".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije