Vučić: Sporazum iz Washingtona pomoći će relaksaciji odnosa u regionu

Piše: Faruk Vele
Vučić: Sporazum iz Washingtona pomoći će relaksaciji odnosa u regionu
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Vučić i Donald Trump

Ovo je obaveza koju smo preuzeli i ovo će pomoći relaksaciji odnosa u region, izjavio je večeras u telefonskoj izjavi za Radiosarajevo.ba iz Washingtona predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U Bijeloj kući danas je potpisan historijski sporazum, uz prisustvo predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, između Srbije i Kosova.

Prvi je ovo sporazum između Srbije i Kosova od ponovnog pokretanja dijaloga, od prije samo nekoliko mjeseci.

Trump je prvo pozdravio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdullaha Hotija, a nakon toga je prisustvovao potpisivanju samog sporazuma.

"Razgovarali smo o mnogim temama i predsjednik Trump je iskazao želju da dođe u Srbiju. Napravili smo dobar sporazum za Srbiju, postignut je ogroman korak napred. Za nas je veoma važno da kroz ovaj sporazum direktno uređujemo odnose sa najvećom silom sveta i da se bavimo ekonomijom pre svega. Napravili smo bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama, treća strana nije priznata, što je za nas veoma važno", izjavio je Vučić za Radiosarajevo.ba.

On je podvukao uvjerenje da će sporazum i Washingtona pomoći relakasiciji odnosa u regionu.

"To je ono za šta se Srbija sve vreme  zalagala. I inicijativa "Mini Shengen"  je napravljena upravo zbog toga. Mir i stabilnost su najvažniji za region", dodao je Vučić za naš portal.

Podsjetimo, Srbija i Kosovo su se obvezale na normalizaciju ekonomskih odnosa", rekao je američki predsjednik Donald Trump, nakon što je potpisan sporazum između Srbije i Kosova.

"Dvije su zemlje, usredotočivši se na stvaranje radnih mjesta i ekonomski rast, uspjele postići veliki iskorak", ocijenio je američki predsjednik. 

Hoti je rekao da je postignut sporazum sa Srbijom korak naprijed koji bi "trebao voditi uzajamnom priznanju dviju zemalja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije