Vučić danas u Sarajevu uručuje 5.000 vakcina Bosni i Hercegovini

8
Radiosarajevo.ba
Vučić danas u Sarajevu uručuje 5.000 vakcina Bosni i Hercegovini
Foto: Arhiv / Vučić, Komšić i Dodik

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, danas dolazi u Sarajevo, gdje će dopremiti 5.000 vakcina.

Vučića će na Sarajevskom aerodromu dočekati članovi Predsjedništva BiH - Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Primopredaja kontingenta vakcina neophodnih za imunizaciju građana Bosne i Hercegovine protiv koronavirusa, bit će organizirana na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu.

To kaže Vučić nije pomoć, jer je to „nešto što pripada jednako svima nama“, a Srbija je, kako veli, „imala tu sreću da obezbijedi više vakcina“.

To je ukupno 10.000 doza (za BiH). Sutra 5.000 doza, a za koji dan još 5.000 doza. Mislim da je to posebno važno za zdravstvne radnike koji rade u crvenoj COVID zoni u Bosni i Hercegpovini. Moja poruka je da mi moramo da se okrenemo jedni drugima, da ne mislimo da su nam svi drugi značajniji, a da je važno koliko ćemo toga lošeg da kažemo o onima koji su nam najbliži“, kazao je u ponedjeljak Vučić za Radiosarajevo.ba.

Vlada FBiH je prije nekoliko dana prihvatila ponuđenu pomoć Srbije u borbi protiv koronavirusa odnosno 5.000 vakcina AstraZenece.

Srbija je ranije donirala RS-u 25.000 doza (ranije 5.000 i u ponedjeljak 20.000) ruske vakcina Sputnik V.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u utorak će razgovarati sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom, a u vezi s isporukom vakcina protiv koronavirusa BiH.

COVAX mehanizam su oformile Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije, pripravnosti na epidemiju (CEPI).

Cilj mehanizma je osigurati ravnopravnu raspodjelu vakcina protiv koronavirusa širom svijeta, a BiH je ugovor potpisala u septembru 2020. za nabavku 153.600 doza cjepiva AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech.

Za tu namjenu je BiH platila više od 10.5 miliona dolara.

Vučić će u glavnom gradu BiH boraviti tokom dana, s obzirom na to da je poslijepodne planiran povratak u Beograd.

Osim Bosne i Hercegovine, Vučić je vakcine donirao još u regionu, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije