VSTV zasjeda drugi dan: I dalje traje rasprava o izboru glavnog tužioca TK

E. H.
VSTV zasjeda drugi dan: I dalje traje rasprava o izboru glavnog tužioca TK
Foto: Radiosarajevo.ba / VSTV

Na sjednici VSTV-a traje rasprava o izboru kandidata za glavnog tužioca Tužilaštva TK.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija ovom prilikom kazao je da je u intervjuu bila razlika od dva boda između Ljubića i Pejanović, ali da je sa stanovišta stručnosti razlika mnogo veća.

"Ljubić je mnogo kvalitetniji kandidat i nesumnjivo je kvalitetan pravnik", smatra Tegeltija.

Slavo Lakić, član VSTV-a, kaže da je u fazi predstavljanja programa Ljubić sa punim kapacitetima i integritetom dao na koji način je uspješno upravlja tužilačkim sistemom.

Odgovarao je naša pitanja, a u uvodnom izlaganju je dao i kritički osvrt na ono što nije najbolje u Tužilaštvu TK, a svjestan sam i ja da je to rješavanje starih predmeta jedna od slabijih karika. Moja spoznaja i ja je javno prezentiram da smatram da Ljubić zaslužuje u punom smislu da bude izabran za novog kantonalnog tužioca i da mi kao pravosuđe treba da ga podržimo.

"Ljubić je možda rekao neke stvari koje se nama nisu svidjele, možda se ni meni nije svidjelo nešto kako kolega Ljubić komentariše, ali želim da odgovorno procijenim objektivnost da kolega Ljubić zaslužuje da bude izabran na poziciju glavnog tužitelja Tužilaštva TK", kazao je Lakić.

Goran Nezirović, član Vijeća naglašava da je program rada kolege Ljubića bio mnogo kvalitetniji.

"Znamo kako su ga ocijenili i međunarodni izvještaji", naglasio je Nezirović, navodeći da je izlišno govoriti o Ljubićevim kvalitetima, kao i o radu Tužilaštva kojim rukovodi.

Amila Kunosić kaže da i njen glas ide Tomislavu Ljubiću.

"Mi advokati smo stekli utisak da neko želi da eliminiše kolegu Ljubića da ponovo bude izabran za glavnog tužioca na neprimjeren način i mi se s tim ne slažemo. Osjećala sam obavezu da vas informišem. Toliko je tih napada bio i on je dosta dobro odolijevao", istakla je Kunosić.

Jadranka Lokmić - Misirača smatra da je najteže optužnice i postupke vodi Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

"Količina i broj optužnica ne govori o kvalitetu predmeta", istakla je Lokmić - Misirača, navodeći da je Ljubiću nedostajalo samokritičnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije