VSTV usvojio zaključke o Priebeovom izvještaju

Radiosarajevo.ba
VSTV usvojio zaključke o Priebeovom izvještaju
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) je, nakon rasprave o Izvještaju grupe eksperata o pitanjima vladavine prava u BiH koji je u Bruxellesu Evropskoj komisiji predstavio Reinhard Priebe, usvojilo 15 zaključaka koje će ovo vijeće ispuniti kako bi ispoštovalo preporuke ekspertskog izvještaja, piše BIRN.

U zaključcima VSTV-a je navedeno kako su pravilno mapirani nedostaci u pravosuđu, te kako je VSTV svjestan da je njegovo osnivanje podrazumijevalo odgovornost za cjelokupno pravosuđe.

Rečeno je kako će se nastaviti rad na predmetima slučajeva korupcije, ratnih zločina i drugih djela, te da je potrebno vraćanje povjerenja građana kroz objave imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija sljedeće godine.

„Implementacija usvojenih mjera i percepcija građana su zamjerke Priebeovog izvještaja, pri čemu Izvještaj ne konstatira da je tijelo politizirano“, kazao je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija u uvodnom izlaganju.

Dodao je da je izvještaj sveobuhvatan, "ušao je u probleme koje imamo, te prepoznao aktivnosti koje imamo u zadnje tri godine".

„Iz njega moramo izdvojiti ono što moramo odmah raditi, a to su finansijski izvještaji sudija i tužilaca“, istakao je Tegeltija.

Predstavljen Priebeov izvještaj: VSTV postao dio pravosudnog problema

Nakon usvojenih zaključaka, Tegeltija je novinarima kazao kako je pitanje imovinskih kartona pitanje digniteta nosilaca pravosudnih funkcija, što ne znači da su druga pitanja iz Izvještaja zanemarena, već će se o njima raspravljati u komisijama.

U Priebeovom izvještaju se navodi kako je VSTV sam postao dio problema i propustio da uspostavi integritet, te da se pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini ne uspijeva boriti protiv ozbiljnog kriminala i korupcije.

Komentirajući to da li je VSTV dio problema, Tegeltija je rekao kako je “VSTV dio pravosuđa” pa ako je pravosuđe dio problema, onda je i VSTV.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije