VSTV: Preskočena rasprava i glasanje za glavnog tužioca Tužilaštva TK

E. H.
VSTV: Preskočena rasprava i glasanje za glavnog tužioca Tužilaštva TK
Foto: Radiosarajevo.ba / VSTV

Uprkos činjenici da Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) još uvijek nije imenovalo glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona, nastavljena je sjednica i prezentacije programa kandidata za glavnog tužioca Tužilaštva USK.

Kako saznajemo, za Tužilaštvo TK još nije okončana ni rasprava, kao ni glasanje.

Kako je objašnjeno prvo će kandidati za Tužilaštvo USK prezentirati svoje programe, a nakon toga okončat će se sa izborom glavnog tužioca Tužilaštva TK.

Fadila Amidžić

Fadila Amidžić, kandidatkinja za glavnog tužioca Tužilaštva USK tokom predstavljanja spomenula je da je ovo tužilaštvo u općem kriminalitetu postiglo dobre rezultate i u ovom Odjelu imaju smanjenje neriješenih predmeta.

Ima ambiciju da se u 2020. godinu uđe bez starih predmeta u Odjelu općeg kriminaliteta, te da u 20121. ne bude ni starih predmeta u Odjelu privrednog kriminala. Rizici zbog kojih eventualno ne bi moglo doći do ispunjenja tog cilja jeste eventualno smanjenje broja tužilaca koji rade, ograničen broj vještaka ili dužina trajanja vještačenja i slično.

Jedan od strateških ciljeva koje je predložila jeste i poboljšanje efikasnosti, smanjenjem prosječnog trajanja dužine predmeta na manje od 210 dana.

Navela je da je potrebno povećati kvalitet optužnica, te povećati kvalitet žalbi na presude.

Jasmin Mesić

Jedan od kandidata za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva USK Jasmin Mesić tokom predstavljanja svog programa na današnjoj sjednici VSTV-a kazao je da je osnovni cilj smanjiti broj starih predmeta, povećati efikasnost rada, kao i tansparentnost, te povećati povjerenja građana u rad tužilaštva.

Naveo je da je važna i regionalna i međunarodna saradnja s obzirom na to da su oni pogranična regija.

Amir Midžić

Svoj plan rukovođenja Tužilaštvom USk na današnjoj sjednici VSTV-a predstavio je Amir Midžić, jedan od kandidata za glavnog tužioca Tužilaštva USK.

Prezentirajući svoj program rada kazao je da ne može biti zadovoljan radom Odjela za opći kriminal na koji otpada skoro 90 posto optužnica.

Predložio je da se više radi na obrazovanju tužilaca, a istovremeno je naglasio da najmanje pet tužilaca u USK mogu na glavnom pretresu promijeniti optužnicu i samostalno voditi predmet.

„Javni nastupi ne bi trebali biti u cilju lične promocije“, naglasio je Midžić.

Nakon što Vijeće ispita Midžića, prvo će se glasati za izbor glavnog tužioca Tužilaštva TK, a potom i za USK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije