VSTV poslalo zaključke i zauzelo zvanični stav o "potkivanju" i Tegeltiji

Radiosarajevo.ba
VSTV poslalo zaključke i zauzelo zvanični stav o "potkivanju" i Tegeltiji
Foto: Dženan Kriještorac / Sjednica VSTV-a

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) je jučer održalo vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana Informacija predsjednika VSTV-a BiH povodom trenutne situacije u pravosuđu.

Usvojeni su sljedeći zaključci:

1. Vijeće daje punu podršku i povjerenje predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milanu Tegeltiji, u daljem obavljanju njegovih dužnosti.

2. Vijeće poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da, što je prije moguće, provede efikasnu i detaljnu provjeru svih navoda iz teksta objavljenog u on-line magazinu „Žurnal“ i donese tužilačku odluku.

3. Vijeće je donijelo odluku da se sve prijave koje su upućene tužilaštvima, u kojima se spominju nosioci pravosudnih funkcija, imaju smatrati prioritetom.

4. Vijeće poziva Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da pažljivo prati poštivanje Kodeksa sudijske i Kodeksa tužilačke etike od strane nosilaca pravosudnih funkcija, u svim njegovim segmentima, i posebno prati istupe nosilaca pravosudnih funkcija u medijima, te da, ukoliko uoči kršenje tih kodeksa, promptno poduzima adekvatne mjere.

5. Vijeće konstatuje da potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Ružica Jukić, na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, nikada nije za kolege Gorana Nezirovića, Branka Perića i Tomislava Ljubića, upotrijebila izraz „trećerazredni službenici“.

6. Služba za informisanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine će na adekvatan način snimati sva obraćanja predsjednika, potpredsjednika ili članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine medijima, u cilju obezbjeđivanja njihove autentičnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije