VSTV ponovo reagirao na tekstove Žurnala: Sve informacije su netačne

Radiosarajevo.ba
VSTV ponovo reagirao na tekstove Žurnala: Sve informacije su netačne
Foto: Dženan Kriještorac / VSTV

Povodom teksta koji je 26. maja 2019. godine objavljen u on-line magazinu Žurnal autora Avde Avdića pod naslovom „Mailovi dokazuju laži: Tegeltija nije želio primiti Aleševića dok se u slučaj nije uključio Pandža“, želimo da Vas upoznamo sa sljedećim činjenicama:

Žurnal: Tegeltija nije želio primiti Aleševića dok se nije uključio Pandža

„Sve informacije koje je objavio portal „Žurnal“ su netačne izuzev činjenica da je Nermin Alešević zaista uputio navedena dva e-maila na e-mail adresu vstvbih@pravosudje.ba. E-mail adresa vstvbih@pravosudje.ba nije službena e-mail adresa predsjednika VSTS-a BiH koji ima drugu službenu adresu. E-mail adresa vstvbih@pravosudje.ba je adresa institucije i svaki e-mail koji dođe na ovu e-mail adresu podliježe proceduri signiranja. Svaki dopis ili e-mail građana ili institucija, bez obzira na koga je lično naslovljen, a koji sadrži bilo kakvu pritužbu ili žalbu na rad sudije ili tužioca, kao što je bilo i u ovom slučaju, se, po automatizmu, signira na Ured disciplinskog tužioca (UDT) što je oba puta i urađeno te je UDT zaprimio navedene e-mailove i odgovorio Nerminu Aleševiću“, navodi se u saopćenju VSTV-a.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija

Dodaje se da predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija naglašava da mu je ime i prezime Nermina Aleševića bilo potpuno nepoznato i da mu, ni u predmetnom događaju kojim se bavi portal Žurnal, niko nije spominjao ime i prezime, nego se na njega referiralo kao „čovjek iz Krajine“.

„Objava ovakvih netačnih tvrdnji još je jedna u nizu potvrda zlonamjernog i netačnog izvještavanja, suprotnog novinarskoj etici. Naime, za informacije o navedenom nije kontaktiran ni predsjednik VSTS-a BiH ni VSTS BiH kao institucija, što je dio osnovnih postulata objektivnog novinarskog izvještavanja. Konačno, želimo da vas informišemo, kada je riječ o predmetima u kojima je Alešević, a riječ je o predmetima 642 i 642-2 iz 2018. godine, da je Ured disciplinskog tužioca (UDT) o navedenim predmetima dostavio sljedeće informacije:

1 - Podnesak br. 03-09-6-642 primljen je u rad 7.2.2018. godine. Na osnovu njega je formirana pritužba br. UDT-17291/18.

2 - Podnesak br. 03-09-6-642-2 primljen je u rad 6.6.2018. godine i uložen u spis pomenute pritužbe.
Pritužba je nakon provedene istrage navoda odbačena kao neosnovana 19.2.2019.“, pojasnili su iz VSTV-a.

Sve o aferi "Potkivanje" možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije