VSTV pod pritiskom javnosti i međunarodne zajednice bira čelne ljude u bh. pravosuđu

Radiosarajevo.ba
VSTV pod pritiskom javnosti i međunarodne zajednice bira čelne ljude u bh. pravosuđu
Foto: Dženan Kriještorac / Sjednica VSTV-a

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) prema najavama danas bi trebalo imenovati nosioce pravosudnih funkcija.

Kako se navodi u dnevnom redu današnje redovne sjednice VSTV BiH danas bi Između ostalog imenovati glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo, ali glavne tužioce u Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Posavskom kantonu.

Najavljena sjednice izazvala je veliku pažnju javnosti zbog činjenice da su za danas najavljeni i protesti ispred zgrade bh. pravosudnih institucija.

Postavljena zaštitina ograda uoči sutrašnjih protesta ispred VSTV-a

Početak protestnog okupljanja građana najavljen je u 11:55 sati, a građani “predvođeni” ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem dolaze da izraze svoje nezadovoljstvo stanjem u bh. pravosuđu.

Podsjećamo, državni ministar sigurnosti je pozvao građane na proteste zbog afere “Potkivanje”, u kojoj se spominje i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Kako je potvrdila Suvada Kuldija, portparol MUP-a KS, protesti nisu zvanično prijavljeni MUP-u, ali su ipak oko zgrade ove pravosudne institucije, postavljene zaštitne ograde.

Stotine građana iz BiH dolaze na proteste: Evo šta kažu o skupu u MUP-u KS

Za danas najavljene proteste javno su podržali i Muriz Memić, otac tragično stradalog mladića iz Sarajeva Dženana Memića, kao i Davor Dragičević otac tragično stradalog mladića iz Banja Luke Davida Dragičevića.

Muriz Memić najavio dolazak na proteste i poslao poruku Dodiku

Posebnu pažnju prema današnjoj sjednici VSTV-a BiH privuklo je i zajedničko pismo OSCE-a, ambasade SAD i ureda EU u BiH.

Bruce Berton: OSCE, ambasada SAD i ured EU u BiH poslali pismo VSTV-u

Podsjećamo ove tri institucije pisale su VSTV-u i izrazili svoju zabrinutost odugovlačenjem imenovanja čelnih ljudi u bh. pravosuđu, te naglasili da se u javnosti stvara utisak kako do odugovlačenja dolazi zbog različitih političkih pritisaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije