! / VSTV imenovao predsjednike općinskih sudova u Konjicu, Čapljini i Sanskom Mostu

20. 06. 2019. u 14:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je drugog dana sjednice, koja se održava od 19. do 21. juna 2019. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju rukovodećih nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su:

1. Almina Čilić, na poziciju predsjednice Općinskog suda u Konjicu;

2. Zdenka Filipović, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Čapljini;

3. Enes Selman, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Sanskom Mostu.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, Visoko sudsko i tužilačko vijeće, kako je navedeno, je uzelo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepristrasno, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje, odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristrasnosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, Visoko sudsko i tužilačko vijeće primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova, poručeno je iz ove pravosudne institucije.

NEMA KOMENTARA