! / VSTV iduće sedmice odgovara na zajedničko pismo OSCE, Ambasada SAD-a i Delegacija EU

12. 06. 2019. u 15:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine iduće sedmice raspravljat će između ostalog i o zajedničkom pismu koje su OSCE, Ambasada SAD-a i Delegacija Evropske unije uputili članovima VSTV-a, navodi se u dnevnom redu zakazane sjednice.

VSTV BiH zakazao je sjednicu koja će biti održana naredne sedmice, a na dnevnom redu nalazi se 25 tačaka. O ovim tačkama članovi VSTV-a izjasnit će se u srijedu, četvrtak i petak.

Kako je navedeno, 19. juna 2019. godine članovi VSTV-a raspravljati će o zajedničkom pismu koje su OSCE, Ambasada SAD-a i Delegacija Evropske unije uputili VSTV-u, a u kojem su izrazili zabrinutost zbog pojava u bh. pravosuđu poput pokušaj koji izgleda imaju za cilj da se odgode ili čak dovedu u pitanje zajednički reformski napori poduzimani u proteklom periodu.

Na dnevnom redu nalaze se i izvještaji o radu za 2018. godinu i to Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda FBiH, Vrhovnog suda RS, Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Federalnog tužilaštva i Ureda javnog tužioca RS-a.

Drugi dan zasjedanja članovi VSTV-a trebali bi donijeti odluke o imenovanjima predsjednika općinskih sudova u Konjicu, Čapljini, Sanskom Mostu.

Posljednjeg dana zasijedanja VSTV bi trebao imenovati glavnog tužioca Okružnog javnog tužilštva u Istočnom Sarajevu te predsjednike osnovnih sudova u Mrkonjić Gradu, Kotor Varoši, Doboju i Derventi.

NEMA KOMENTARA