VSTV BiH: Pridružujemo se naporima na osnaživanju prava LGBTI osoba

Radiosarajevo.ba
VSTV BiH: Pridružujemo se naporima na osnaživanju prava LGBTI osoba
FOTO: VSTV / Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, koji se obilježava 17. maja, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) pridružuje se naporima na osnaživanju prava lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans i interspolnih (LGBTI) osoba i žena i suzbijanju nasilja i diskriminacije LGBTI osoba, saopćeno je danas iz VSTV-a BiH.

„Iako je, u proteklom periodu, unaprijeđen zakonodavni okvir, koji treba da postavi temelje za jednak tretman svih osoba bez diskriminacije, pred našim društvom se nalazi dug put do omogućavanja punog uživanja svih prava i sloboda svim osobama, u svim oblastima života, bez diskriminacije po osnovu spola, seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika“, navodi se u saopćenju VSTV-a.

VSTV je podsjetio i na odluke Ustavnog suda iz prošle godine o povredama prava LGBTIQ osoba.

„Pored ustavnih odredbi te brojnih međunarodnih dokumenata, koje je ratificirala BiH, VSTV BiH želi skrenuti pažnju na Odluku Ustavnog suda BiH iz decembra 2018. godine kojom se usvaja apelacija Sarajevskog otvorenog centra (SOC) i drugih te utvrđuje povreda prava lica da ne budu podvrgnuta ponižavajućem tretmanu ili kazni, kao i povreda slobode mirnog okupljanja i udruživanja, zagarantiranih Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda“, saopćeno je iz VSTV-a.

Također, napomenuli su i na činjenicu da se ove godine u Sarajevu održava prva bh. povorka ponosa.

„Nadamo se da će svi relevantni akteri posmatrati ovaj događaj kroz prizmu odredbi Ustava i međunarodnih dokumenata, koji obavezuju BiH“, navodi se na kraju saopćenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije