VSTV BiH odgovorio Mektiću: Vaš istup je neprimjeren funkciji koju obnašate

Radiosarajevo.ba
VSTV BiH odgovorio Mektiću: Vaš istup je neprimjeren funkciji koju obnašate
Pixabay / Ilustracija
Dragan Mektić, ministar za sigurnost, jučer je na press konferenciji kritizirao rad pojedinih pravosudnih institucija, posebno Tužilaštva BiH, kako je naveo zbog njihovog nerada, zbog čega je njegov medijski istup danas razmatrao i VSTV.

Naime, tokom drugog dana dvodnevne sjednice VSTV-a BiH, a povodom zahtjeva za davanje mišljenja o ugrožavanju tužilačke nezavisnosti Tužilaštva BiH i tužilaca ovog tužilaštva, članovi vrhonaravne pravosudne institucije dali su svoje mišljenje, govoreći kako je istup ministra Mektića neprimjeren funkciji koju on obnaša.

"Razmatrajući predmetni zahtjev, VSTV BiH je konstatirao da je retorika i sadržaj medijskih istupa ministra Mektića u odnosu na rad Tužilaštva BiH, u dijelu u kojem se odnose na pojedinačne krivične predmete i tužioce Tužilaštva BiH neprimjeren funkciji ministra za sigurnost i nadležnostima ovog ministarstva, te predstavlja pritisak izvršne vlasti na rad ove pravosudne institucije", ističe se u saopćenju VSTV-a.

Također, članovi ove institucije mišljenja su da je potrebno očuvati demokratski standard javne riječi, koji će osigurati međusobno uvažavanje i poštovanje između institucija, te da uz sve to treba uvažavati demokratsku podjelu vlasti.

"Ne upuštajući su u kvalitativnu ocjenu rada Tužilaštva BiH, niti pravosuđa kao cjeline koju iskazuje ministar za sigurnost Dragan Mektić, VSTV BiH još jednom želi istaći da je diskusiju u vezi određenih pitanja u pravosuđu potrebno zadržati u okviru konstruktivne javne debate, te da se ovakvim medijskim istupima podriva povjerenje javnosti u rad ne samo Tužilaštva BiH, na kojeg se izjave odnose, nego cjelokupnog tužilačkog sistema", stoji u saopćenju, u kojem se, na kraju, poziva da Tužilaštvo odgovori na tvrdnje ministra Mektića, i to kvalitativnim i kvantitativnim podacima o radu institucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije