Volite mitove: Ova konferencija u Sarajevu pravo je mjesto za vas

Radiosarajevo.ba
Volite mitove: Ova konferencija u Sarajevu pravo je mjesto za vas
Foto: Facebook / Uloga mita u društvu

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu u ponedjeljak 1. aprila 2019. godine bit će održana teološka tribina pod nazivom "Uloga i mjesto mita u ljudskom društvu". Tribina će biti održana na KBF-u s počektom u 20 sati. 

Gosti na tribini bit će predavači, profesor, doktor Dino Abazović sa Fakulteta političkih nauka u Saraejvu i docent doktor Mario Bernadić sa Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu.

Moderator tribine bit će doktor Oliver Jurišić. Tribina se održava u sklopu godišnjeg programa "Vjera u savremenom društvu".

Govorit će se o kozmogonijskim mitovima, antičkim mitovima, religijskim, kulturnim i političkim, pa sve do dječijih bajki i pučkih priča i predaj. Bit će govora i o savremenim mitova. Mitovi su od davnina ostali neizostavni dio ljudske kulture i tradicije. O tome šta je zapravo mit?

"Arhaične priče o nastanku svijeta i čovjeka, ritualni događaj sa svrhom obnavljanja kolektivnog pamćenja i osjećaja pripadnosti matičnoj cjelini, pred znanstveni pogled na svijet i život, neutvrđena činjenica koja je u međuvremenu postala opće mjesto, ili jednostavno i posve neumoljivo po Girardu: 'Progoniteljska snaga pisana iz perspektive progonitelja'!? Odnosno pitamo se je li mit u onom čudesnom ili je mit u onom nasilnom i banalnom, a koje se voli skrivati iza čudesnog?"

Uloga mita u društvu - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije