Vlasti u Neumu najavile blokade saobraćaja: Je li ugrožena turistička sezona

E. H.
Vlasti u Neumu najavile blokade saobraćaja: Je li ugrožena turistička sezona
Lokalne vlasti u Neumu, jedinom bh. gradu na moru, donijele su odluku da blokiraju saobraćajnice koje povezuju ovaj grad s ostatkom BiH, zbog dugogodišnjeg problema saobraćanja između ovog i ostalih dijelova države.

Posebno nakon uspostave šengenskog režima na graničnim prijelazima Neum 1 i Neum 2 izražene su velike saobraćajne gužve koje, naročito tokom turističke sezone, naprave pravu saobraćajnu blokadu ovoga grada.

Neumske vlasti zahtijevaju od bh. vlasti da im se omogući i prijelaz granice između BiH i Hrvatske na graničnim prijelazima Radež - Vukov Klanac i Duži - Imotica, čime bi se rasteretilo saobraćanje u ovom gradu.

"Kod nas je saobraćajni haos, a kada želimo putovati preko općine Neum prema Čapljini i Stocu, imamo samo koziju stazu, ne mogu se dva automobila nigdje mimoići. A ima jedno 25 godina da su počeli raditi cestu Stolac - Neum, uradili su pet-šest kilometera i tu je sve stalo. I svaki dan obećavaju, odgađaju radove, a mi se nadamo da neće doći do blokade, te da će vlasti početi raditi svoj posao. Nije ovo nikakva prijetnja i ucjena nikome, jednostavno želimo osigurati svoju životnu egzistenciju", kazao je Vinko Sentić, predsjedavajući Općinskog vijeća Neum za Radiosarajevo.ba.

On ističe da vlasti planiraju jednosatnu blokadu ceste koja povezuje Neum s ostatkom BiH, kao i blokadu graničnih prijelaza sa bh. strane, kako bi poručili vlastima da su nezadovoljni odnosom prema njihovom gradu. Takvu inicijativu zajedno su predložili načelnik i Općinsko vijeće Neuma, a ona je usvojena jednoglasno.

Iz JP Ceste FBiH ističu kako bi vrlo skoro trebala početi izgradnja, odnosno, dovršetak izgradnje ceste Stolac - Neum, čime bi problem stanovnika jedinog primorskoga grada u BiH bio riješen.

"Građani Neuma u svakodnevnom životu kada putuju u ostatak BiH moraju prelaziti dvije granice i to je frustrirajuće, posebno tokom turističke sezone, te je ovaj problem izazvan šengenskim sistemom. A kada je riječ o cesti Stolac - Neum, JP Ceste FBiH ima osigurana sredstva iz kredita Svjetske banke i Europske investicijske banke, za završetak kompletne ove dionice u dužini od 36 kilometara. Mi smo sada u fazi evaluacije podloge za izvođenje radova na dva LOT-a, u dužini od deset kilometara i s bankama smo u fazi odobrenja ovog kredita. Krajem sedmog ili početkom osmog mjeseca trebali bismo potpisati ugovor za izvođenje ovih radova, te bi uskoro trebali krenuti s izgradnjom", pojasnio je Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste FBiH.

Podsjećamo, ovo je već drugi put ove godine da vlasti u Neumu najavljuju blokadu saobraćaja, te je već tokom aprila načelnik ove općine Živko Matuško najavaljivao iste mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije