Vlada USK pomaže Roditeljsku kuću i Udruženje 'Srce za djecu oboljelu od raka'

Radiosarajevo.ba
Vlada USK pomaže Roditeljsku kuću i Udruženje 'Srce za djecu oboljelu od raka'
FOTO: Fena / Sastanak u Vladi USK

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) i ove godine će izdvojiti značajna financijska sredstva za funkcionisanje Roditeljske kuće u Sarajevu, odnosno nastavit će pomagati rad Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka u Federaciji BiH". Nakon što je prošle godine izdvojeno 20.000 KM, ove godine iznos će biti udvostručen.

"Postojanje ovakvih kuća danas je neprocjenjivo, s obzirom na sve nedostatke i manjkavosti našeg zdravstvenog sistema. Kroz Roditeljsku kuću dosada je prošlo više od 20 djece s područja USK, tako da Kantonalna vlada nema dilemu. To je samo simbolična gesta ljudskosti, suosjećanja i podrške ljudima koji rade velike stvari", riječi su premijera USK-a Mustafe Ružnića.

Predstavnici Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" istakli su da je u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom i sada u Unsko-sanskom kantonu sistemski riješeno financiranje Roditeljske kuće.

"Neprocjenjivo je to da smo danas svi potvrdili opredjeljenje da radimo samo u interesu najmlađih u nevolji i njihovih roditelja. Članovi Vlade, rukovodstvo Kantonalne bolnice 'Dr. Irfan Ljubijankić', mi iz Udruženja i naši prijatelji razgovarali smo o mogućnostima unapređenja tog sistemskog načina financiranja Roditeljske kuće u Sarajevu", kazao je direktor Udruženja Fikret Kubat.

Članovi Udruženja još jednom su podsjetili i kako je septembar - mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, te da su edukacija i podrška oboljeloj djeci i njihovim roditeljima od vitalnog značaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije