Vlada TK bi mogla prije roka izvršiti plan iz Reformske agende

Fena
Vlada TK bi mogla prije roka izvršiti plan iz Reformske agende
Vlada Tuzlanskog kantona do sada je realizirala 60 posto aktivnosti iz Akcionog plana TK-a u okviru Reformske agende. Ukoliko nastavi ovom dinamikom Akcioni plan bit će realiziran prije roka, odnosno prije 2018. godine.

Akcioni plan Tuzlanskog kantona koji pokriva vremenski period od 2015. do 2018. godine sadrži 71 aktivnost. Vlada TK do sada je radila na realizaciji 63 aktivnosti.

Od toga je završeno 30, za 21 aktivnost realizacija je u toku, a 12 se prati kontinuirano. S obzirom na to da su aktivnosti koje se prate kontinuirano faktički i realizirane, može se zaključiti da je procent realizacije aktivnosti u TK 60 posto.

"Vlada je radila aktivnosti u svih šest značajnih oblasti Reformske agende pri čemu je najviše rezultata postignuto u oblasti vladavine prava i dobrog upravljanja, zatim tržišta rada te poslovne klime i konkurentnosti", rekao je Koordinator za poslove EU integracija uime Vlade TK Senad Ovčina.

Među značajnim realiziranim aktivnostima Akcionog plana TK su i Program javnih investicija od 2017. do 2019. godine, aktivno učešće kantona u postupcima izrade i usklađivanja kolektivnih ugovora u skladu sa Zakonom o radu, zatim donošenje kantonalnog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica, te donošenje Zakona o visokom obrazovanju.

Posmatrajući ostale nivoe vlasti u BiH, na nivou institucija BiH realizovano je 18 mjera, što predstavlja 53 posto, u Federaciji BiH 36, a u Republici Srpskoj 55.

" Tek smo na pola puta, imamo još 18 mjeseci, a Vlada TK ima stepen realizacije već 60 posto. Možemo reći da će ova vlada realizirati Akcioni plan u cjelosti", naveo je Ovčina.

Inače, prema ocjeni Centara civilnih inicijativa, kritičaru reformskih procesa u BiH, Akcioni plan Tuzlanskog kantona se po svom sadržaju i realizaciji nalazi u samom vrhu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije