Vlada RS-a kupila tri nova automobila vrijednosti 316.000 KM

Radiosarajevo.ba
Vlada RS-a kupila tri nova automobila vrijednosti 316.000 KM
RAS Srbija / Ilustracija

Vlada manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini u posljednje tri godine kupila je tri nova automobila ukupne vrijednosti 316.910 maraka, a sva tri su kupljena u 2017. godini.

Ovu informaciju objelodanio je generalni sekretar Vlade RS kao odgovor na poslaničko pitanje Milana Švrake. Njega je zanimalo koliko je u posljednje tri godine za potrebe Vlade manjeg bh. entiteta kupljeno novih automobila i koje vrijednosti.

U odgovoru se ne navodi o kojim automobilima je riječ i koja je njihova pojedinačna vrijednost, ali se zaključuje da je prosječna vrijednost jednog vozila oko 106.000 maraka.
 
Podsjećamo da se u javnosti najviše prašine diglo kada je polovinom 2017. objelodanjeno da tadašnji ministar prosvete Dane Malešević kupuju novu službenu limuzinu sa sportskim sjedištima od 115.000 konvertibilnih maraka.

Tada su organizovane i peticije da se ograniči do koje vrijednosti se mogu kupovati službena vozila, a ostat će upamćena izjava Maleševića kako “službeni automobil predstavlja statusni simbol”, piše Srpskainfo.

Nakon toga je tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik najavio da će se na svako kupljeno novo službeno vozilo u javnom sektoru izdvajati određeni procent za liječenje djece. Od početka prošle godine u Fond solidarnosti se uplaćuje 5 posto od vrijednosti kupljenog službenog vozila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije