Vlada Njemačke: Pozdravljamo presudu Ratku Mladiću, kazne su dug žrtvama

Fena
Vlada Njemačke: Pozdravljamo presudu Ratku Mladiću, kazne su dug žrtvama
Savezna vlada Njemačke pozdravila je današnju presudu Haškog tribunala bivšem komandantu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, osuđenom za genocid, zločin protiv čovječnosti i ratni zločin.

U saopćenju Vlade Njemačke istaknuto je smatraju važnim doprinosom za savladavanje okrutnih zločina izvršenih u 90-im godinama prošlog vijeka na prostoru bivše Jugoslavije.

"Ratko Mladić je, između ostalog, odgovoran i za pogubljenje više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici i zato mu je danas izrečena presuda radi genocida i zločina protiv čovječnosti", istaknuto je iz Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike (SR) Njemačke.

Njemačka Savezna vlada poručila je da će se i dalje zauzimati za jačanje međunarodnog prava i, nadasve, za jačanje međunarodnog krivičnog prava.

"Međunarodna zajednica mora pozvati na odgovornost zločince koji su okrivljeni za najteže ratne zločine. To dugujemo mi, to duguje svjetska zajednica žrtvama i tek takvo jedno savladavanje otvara put za pomirenje i mir", rečeno je u izjavi njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, koja je  dostavljena iz Ambasade SR Njemačke u Sarajevu.

Podsjećamo, prvostepenom odlukom Haškog tribunala, bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću izrečena je kazna doživotnog zatvora za niz zločina počinjenih tokom rata u BiH.

Haški tribunal ovom presudom još jednom je potvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid, kao i to da su tokom rata na području cijele BiH počinjeni stravični zločini, sa kojima su bili upoznati najviši dužnosnici Vojske RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije