Vlada ne želi migrante u RS-u

Fena
Vlada ne želi migrante u RS-u
Foto: AA / Željka Cvijanović

Nema uslova za zbrinjavanje migranata na teritoriji bh. entiteta RS, niti će Vlada prihvatiti ijednu samostalnu odluku Vijeća ministara koje se odnose na zbrinjavanje migranata u RS, bez njene saglasnoti, potvrdila je danas premijerka RS-a Željka Cvijanović.

Nakon posebne sjednice Vlade, kojoj su prisustvovali i predsjednici entiteta Milorad Dodik i Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, Cvijanović je najavila da će MUPRS-a pojačati prisustvo u rubnim općinama, a od Granične policije BiH će zatražiti jaču kontrolu granice.

Tvrdi da jedna od mjera može biti i zatvaranje granica za migrante.

"Ne smijemo da budemo naivni. Možemo imati ogromne probleme jer se za ljude koji dolaze ne može utvrditi identitet, a nemamo ni njihovu zdravstvenu istoriju", ustvrdila je entitetska premijerka.

Postoje informacije, rečeno je, da prema BiH dolazi između 50.000 i 120.000 migranata, a entitetska vlada će od Predsjedništva BiH zatražiti da, uz angažman Oružanih snaga BiH, obezbijedi pojačanu kontrolu bh. granice.

Jedan od zaključaka Vlade odnosi se i na nove razgovore o politici azila, a zaključeno je da će obezbijediti potrebnu logistiku, što podrazumijeva transport i sve drugo što je potrebno za rješavanje pitanja migranata na teritoriji RS.

Osim članova Vlade, sjednici će prisustvovati direktor policije RS-a Darko Ćulum, direktor Instituta za javno zdravstvo Miodrag Marjanović, direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS-a Vlado Đajić i direktor Uprave Civilne zaštite Mile Međed.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije