Vlada KS: Zabranjeno zapošljavanje na neodređeno bez prethodne saglasnosti

Radiosarajevo.ba
Vlada KS: Zabranjeno zapošljavanje na neodređeno bez prethodne saglasnosti
Foto: Vlada KS / Druga vanredna sjednica Vlade KS

U svrhu praćenja, uvida i kontrole zapošljavanja u javnom sektoru, Vlada Kantona Sarajevo je na svojoj drugoj vanrednoj sjednici donijela zaključak kojim se nastavlja moratorij na novo upošljavanje na neodređeno vrijeme.

Zabrana se odnosi na sve kantonalne organe uprave, uprave i upravne organizacije i uprave koje se nalaze u sastavu ministarstava, javnim ustanovama, javnim fondovima, kantonalnim javnim komunalnim preduzećima, javnim preduzećima i rukovodiocima drugih budžetskih i vanbudžetkih korisnika, bez prethodne saglasnosti Vlade Kantona Sarajevo u periodu od 1. januara do 31. decembra 2019. godine.

“Resorni ministri, prema istom zaključku, mogu davati saglasnosti na popunu radnih mjesta u organizacijama, institucijama i pravnim licima u kojima vrše ovlaštenja nadzora nad zakonitošću rada i poslovanja, a na osnovu kojih će se zaključiti ugovori o djelu, ugovori o povremenim i privremenim poslovima i ugovori na određeno vrijeme, a najduže do godine dana, te će o tome mjesečno obavještavati Vladu Kantona”, navodi se u saopćenju.

Pojašnjeno je da u skladu sa Zakonom o radu, gore spomenute kantonalne organizacije i institucije dužne su da procedure prijema zaposlenika na određeno ili neodređeno vrijeme vrše putem javnog konkursa.

“Vlada Kantona Sarajevo neće davati saglasnoti na prijem uposlenika u radni odnos sve dok je na snazi zaključak Skupštine Kantona Sarajevo o obustavi zapošljavanja u javnom sektoru od 12. oktobra prošle godine. Vlada je zadužila rukovodioce svih budžetskih i vanbudžetskih korisnika da odmah preduzmu sve aktivnosti radi penzionisanja svih uposlenika koji ispunjavaju jedan od uslova za odlazak u penziju, te da o tome obavijeste Vladu”, zaključeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije