Vlada KS usvojila zaključke zbog pogoršane epidemiološke situacije

9
Radiosarajevo.ba
Vlada KS usvojila zaključke zbog pogoršane epidemiološke situacije
PrtScr / Edin Forto

Vlada Kantona Sarajevo danas je održala hitnu sjednicu zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Sjednici Vlade su prisustvovali članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kao i policijski komesar MUP-a KS.

Vlada i Krizni štab razmatrali su trenutnu epidemiološku situaciju u KS.

Premijer KS Edin Forto je kazao da podaci ukazuju na povećanje broja zaraženih.

"Kako ne bi došli u situaciju da naš zdravstveni sistem bude paraliziran zbog broja novozaraženih mi smo odlučili da se urade neke stvari da bi ovo spriječili", kazao je Forto.

Ovo su usvojeni zaključci:

- Ministarstvo zdravstva će izdati obavezujuće upute zdravstvenim ustanovama u funkciji mobilizacije svog raspoloživog zdravstvenog kadra u COVID timove

- Nalaže se Zavodu zdravstvenog osiguranja i zdravstvenim ustanovama angžaman svih raspolloživih resura u povećanju broja testiranja

- Nalaže se Zavodu za javno zdravstvo povećano praćenje stanja i dostavljanje dnevnih analiza u smislu praćenja žarišta i dostavljene analize moraju biti dostupne javnosti. Potrebno je staviti akcenat na mjesta gdje se najviše doalzi do izvora zaraze

-Nalaže se Kantonalnoj upravi za inspekcije poslove da u skladu sa zakonom angažuje sav svoj akdar za provođenja mjera iz odredbi zakona. Ovo nam je bitno jer postojeći dio inspekcije koji se bavio sa ovim nema dovoljno ljudi, sada će direktor moći raspodijeliti sve svoje kapacitete.

- Vlada KS će pokrenuti hitne izmjene zakona o inspekcijama, kako bi se omogućilo privremeno zatvaranje ojeakta koji krše epidemiološke mjere, sadašnji zakon otežava tu mjeru.

- Nalaže se KUIP-u da prilikom vršenja nadzora da u svim slučajeva gdje se utvrdi boravak većih lica od dozvoljenog, izrekne mjere zabrane kretanja na deset dana svim zatečenim osobama, zbog postojanja sumnje da boluju od zarazne bolesti.

- Preporučuje se Kriznom štabu da naredbom upravi policije vrati nadležnosti za sankcionisanje prekršitelja mjera

On je istaknuo da su se u ovom trenutku usvojeni zaključci koji će da kontrolišu situaciju, te da je odlučeno da ne idu u izricanje dodatnih pooštrenih mjera.

"Strašno sam zabrinut, jer se osjeti s prvim izlaskom sunca da izlazimo iz pandemije, a dolazi do opuštanja. Ja sam svjestan, umorni smo svi od ovih mjera, ali moramo izdržati i proći kroz ovo. Ne vidimo kraj pandemiji u ovom trenutku. Jedina smo država čiji državni vrh ne radi na nabavi vakcina. Kanton Sarajevo učestvuje u nabavi vakcina, ali velika većina proizvođača razgovara samo sa državama.

Pojačat ćemo nadzor, a nećemo pojačati mjere. Pozivam građane, a posebno poslovnu zajednicu da poštuju mjere, jer ako dođe do pojačanja i ako nam se paralizira zdravstveni sistem, opet ćemo morati pojačavati mjere.

Nismo tretirali obrazovni sistem, škole vrtiće i fakultete, oni nastavljaju raditi sa već uspostavljenim mjerama", kazao je Forto.

Haris Vranić ministar zdravstva KS je istaknuo da krivulja raste u odnosu na prethodni period, i zbog popunjavanja kapaciteta u bolnicma mora se blagovremeno reagirati.

"Šta je razlog povećanja broja zaraženih, to niko ne može tačno kazati i u razvijenijim zemljama. Mislim da je jedan od razloga za ovakvo stanje opuštanje naših građana, misleći da je epidemija pri kraju, ali nažalost ona nije ni blizu kraja.

Situacija nije dramatična, Kanton Sarajevo ima negdje oko 500-550 kreveta, a sada trenutno imamo oko 200 pacijenata. Problem je samo opterećenost zdravstvenog kadra, kapacitete imamo, ali kadrovi su opterećeni", rekao je Vranić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije