Vlada KS traži od Federalne vlade hitnu ostavku rukovodstva KCUS-a

10
Radiosarajevo.ba
Vlada KS traži od Federalne vlade hitnu ostavku rukovodstva KCUS-a
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Vranić i Forto

Nakon što je potvrđeno da je 13 anesteziologa dalo otkaz na Kliničkom centru u Sarajevu, održana je hitna sjednica Vlade KS.

Kako je premijer Vlade KS Edin Forto rekao na konferenciji za novinare- zahtijeva se ostavka rukovodstva.

"Vlada će riješiti radno-pravni status i prijem u Opću bolnicu u roku od sedam dana. Zavod za javno zdravstvo će obezbijediti sredstva za plate kako bi podnijeti trošak. Zahtijevamo od Vlade FBiH da hitno smijeni rukovodstvo KCUS-a jer ovo možda nije kraj i jer nije prvi odlazak, a imamo informacije da još neki namjeravaju isto uraditi. 

Ako su uslovi rada takvi, odgovoran je federalni ministar, Vlada FBiH i rukovodstvo KCUS-a. Odlučili smo da ćemo održati tematsku sjednicu u smislu da ispunimo ove zaključke koje smo donijeli i vjerovatno će biti u ponedjeljak", rekao je Forto.

Haris Vranić, ministar zdravstva KS rekao je da je otišlo više od 160 zaposlenika, te kako ih je ova situacija iznenadila.

"Više je guranje stvari pod tepih, ništa se de dešava. Ako se ovo nastavi, dovodimo se u nezavidnu situaciju", rekao je Vranić.

Zahvalio se zdravstvenim radnicima koji su podnijeli "treći talas pandemije koronavirusa".

Obojica predstavnika Vlade KS su napomenuli da nisu znali ranije za ove ostavke.

"Prvo se obratite kući, ako vam ne odgovore - poduzimate druge korake", rekao je Forto o ovom potezu.

Vranić je rekao da zna o kojim doktorima se radi i da je njihovo da li će se oni očitovati o tome.

Na pitanje novinara da li je sve ovo "usko vezano za respiratore", Vranić je rekao da to ne može reći, te kako su zaposlenici odlučili ništa ne govoriti o odlascima.

"Ako je sve počelo od pisma, možete zaključiti onda", rekao je Vranić.

"Kritikovali smo naše prethodnike jer se ministar zdravstva skrivao. Mi imamo federalnog ministra (op.a. Vjekoslava Mandića) koji je nestao, a prvi u redu je bio da se vakciniše. Federalna vlada finansira KCUS. Pitanje koje smo postavili - kakav je to ugovor, da ste sagradili nešto oko 60 posto, vi niti upravljate niti imate utjecaj! Neka svako snosi posljedice". poručio je Forto.

Na kraju konferencije, Vranić je rekao da će razgovarati sa mendžmentom Opće bolnice.

"KS bi uskoro trebao dobiti infektivni odjel za liječenje epidemoloških bolesti. KCUS je dio zdravstvenog sistema sve dok imamo ugovor sa njima. Ukoliko krenemo u reviziju ugovora - vidjet ćemo. Oni nisu ekskluzivni nosilac zdravstva u KS", poručio je Vranić.

Forto je na kraju rekao da će nova sjednica biti u ponedjeljak o stanju na KCUS-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije