Vlada Kanade o 9. januaru: Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće

Radiosarajevo.ba
Vlada Kanade o 9. januaru: Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće
Foto: Twitter / Zgrada kanadske Vlade

Kanada je čvrsto posvećena Dejtonskom mirovnom sporazumu i očuvanju teritorijalnog integriteta i suverenitete Bosne i Hercegovine, kazali su iz Vlade ove zemlje, saopćeno je iz Instituta za genocid Kanade.

"Kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, Kanada podržava Bosnu i Hercegovinu u svom razvoju kao stabilnu, održivu, demokratsku multietničku državu, ohrabruje je da mirno sarađuje sa svojim susjedima i snažno podržava njen putu ka evroatlanskim integracijama. Svjesni smo diskriminirajuće odluke bh. entiteta RS u vezi 9. januara uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je presudio proslavu 9. januara kao dana entiteta neustavnom. U kominikeu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira Kanada i druge članice su još jednom čvrsto ponovile da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće i zatražile od svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini obavezno provođenje odluke Ustavnog suda“, saopćeno je iz kanadske Vlade.

Zahvaljujući se Vladi Kanade na kontinuiranoj podršci istini, pravdi i kulturi sjećanja na agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini Institut za istraživanje genocida Kanada još jednom podsjeća svjetsku javnost da je sramno u eri demokratije, zaštite ljudskih prava i sloboda, u središtu ujedinjene Evrope, poslije “Nikada više!” nakon holokausta, više od dvadeset godina poslije najvećeg zločina u Europi poslije Drugog svjetskog rata, agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, obilježavati tzv.  dan RS.

“Sve patriote i prijatelji istine i pravde u svijetu deveti januar podsjeća na užas agresije i genocida i pokušaj uništenja države Republike Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz IGK.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine  je ocijenio kako obilježavanje 9. januara kao tzv. dana RS u Bosni i Hercegovini, nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Venecijanska komisija je dala mišljenje da je izbor obilježavanja 9. januara za dan entiteta, podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod - srpski, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom.

“Deklaracijom usvojenom 9. januara 1992. godine započela je realizacija plana protiv države Bosne i Hercegovine i realizacija genocidne agresije. Kompletno tadašnje vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba osuđeno je za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Pozivamo visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu da reaguje i poduzme sankcije protiv organizatora obilježavanja 9. januara kao dana entiteta, zbog kršenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Pozivamo bosansku koaliciju u i van Bosne i Hercegovine da ozbiljno razmotri potrebu organizovanog, institucionalnog i sistematskog lobiranja za istinu, pravdu i kulturu sjećanja”, kazali sun a karaju iz IGK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije