Vlada HNK-a: Niko nas nije kontaktirao o dolasku osoba u Salakovac

Radiosarajevo.ba
Vlada HNK-a: Niko nas nije kontaktirao o dolasku osoba u Salakovac
Iz Kabineta premijera Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona oglasili su se danas u svezi s pokušajem dovođenja većeg broja osoba u Izbjeglički kamp Salakovac.

"Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, niti Grad Mostar, nisu uopće kontaktirane niti konzultirane o mogućem dolasku većeg broja osoba u Izbjeglički kamp u Salakovcu. Stoga se postavlja pitanje tko je i na koji način donio odluku o njihovu upućivanju u Hercegovačko-neretvanski kanton.

Držimo kako je donošenje takve odluke, ma tko da ju je donio, eklatantan primjer neuvažavanja ustavne strukture BiH i pokušaj destabilizacije HNK, što nećemo dopustiti.

U tom kontekstu, kantonalni organi sigurnosti, izvršavajući povjerene zadaće, dužna su osigurati sigurnost svih građana Kantona i poštivanje javnog reda i mira.

Svjesni teške situacije u kojoj se nalazi većina osoba koje su se iz različitih razloga našle na području BiH, pozivamo odgovorne državne organe da pitanja njihova boravka rješavaju na ustavan i zakonit način.

Suosjećajući s teškom sudbinom ljudi koji su morali napustiti svoje domove, izražavamo spremnost da, poštujući navedenu ustavnu strukturu BiH, sistemski i na najprihvatljiviji način rješavamo njihov status", stoji u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije