Vlada FBiH utvrdila povećala vrijednost boda za obračun penzija

Fena
Vlada FBiH utvrdila povećala vrijednost boda za obračun penzija
Foto: Arhiv / Ilustracija

 Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici dala saglasnost na usklađenu novu i veću vrijenost općeg boda za obračun penzija u ovoj godini u iznosu od 14.50 KM, a koji će biti primjenjivan za sve koji u FBiH budu penzionisani u ovoj godini.

Prema članu 78. stav 1. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH,vrijednost općeg boda se od 1. januara 2019. godine usklađuje prema procentu porasta prosječne bruto plaće u Federaciji BiH u prethodnoj godini.

Na osnovu zvaničnih podataka Federalnog zavoda za statistiku, prosječna bruto plaća je u 2018. u odnosu na 2017. godinu povećana za 3,6 posto. Nakon što se na usvojenu vrijednost općeg boda od 14 KM primjeni procenat usklađivanja od 3,6 posto, izračunata usklađena vrijednost općeg boda za 2019. godinu iznosi 14,50 KM (14 KM x 1,036).

Federalna vlada upoznata je sa informacijom o kreditnom zahtjevu JP Autoceste FBiH za izgradnju dionice autoceste Putnikovo brdo - Medakovo na Koridoru Vc, kao osnovom za vođenje pregovora i podržala inicijativu da za njenu izgradnju budu osigurana kreditna sredstva kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu do 60 miliona eura.

Konačna odluka o zaduženju bit će donesena po okončanju pregovora sa EBRD-om kada će biti će utvrđeni konačni uvjeti kreditnog zaduženja. Krajnji dužnik po ovom zaduženju će biti JP Autoceste FBiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije