Vlada FBiH usvojila izmjene Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH usvojila izmjene Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca
Foto: Dženan Kriještorac / Borci ispred Parlamenta FBiH

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i po skraćenom postupku Parlamentu Federacije BiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca u posljednjem ratu.

Izmjene i dopune odnose se na član 23. Zakona koji propisuje da korištenje prava iz člana 3. ovog zakona podliježe reviziji u skladu s odredbama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, dok će prava iz člana 4. Zakona biti predmet redovne kontrole u skladu sa članom 19. Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca Domovinskog rata.

Izmjene i dopune su potrebne jer proces revizije po Zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite ne bi mogao biti okončan zbog stalnog uvođenja novih korisnika u pravo.

Kako je obrazloženo, Zakonom o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite propisano je da reviziji po ovom zakonu podliježu i korisnici prava na povoljnije penzionisanje, a čiju kontrolu u skladu sa članom 6. ovog zakona obavljaju revizorski timovi za kontrolu, dok je članom 19. Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisnaju boraca Domovinskog rata predviđeno da redovnu kontrolu ovih predmeta vrše mjerodavne inspekcije ministarstava, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Također, Vlada FBiH je danas donijela više odluka o utvrđivanju koeficijenata i osnovice za obračun i isplatu mjesečnih novčanih naknada korisnika boračko-invalidske zaštite.

Vlada je utvrdila koeficijent jedan (1,00) za obračune i isplatu mjesečnih novčanih egzistencijalnih naknada demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica za period juli - septembar 2019. godine, čija primjena ovisi o raspoloživim sredstvima Proračuna FBiH za ovu godinu.

Za ove naknade ukupna sredstva odobrena Proračunu FBiH za 2019. godinu iznose 25 miliona maraka i bit će plasirana kroz transfer za provođenje Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica - egzistencijalne naknade.

Za obračune i isplate mjesečnih novčanih naknada korisnika boračko-invalidske zaštite u Federaciji BiH za 2019. godinu utvrđen je koeficijent 0,989534 i bit će primjenjivan u skladu s raspoloživim sredstvima Proračuna FBiH za ovu godinu.

Utvrđena obračunska osnovica od 867,50 maraka ostaje na nivou iz 2018. godine, a ukupna sredstva odobrena Proračunom Federacije BiH za 2019. godinu za transfer za invalidnine iznose 274,6 miliona maraka.

Donesena je i odluka kojom je utvrđen koeficijent 0,979727 za obračune i isplate mjesečnih novčanih naknada dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica za 2019. godinu koja će, također, biti primjenjivana u skladu s raspoloživim proračunskim sredstvima.

Obračunska osnovica za ove namjene iznosi 641,66 maraka, a i ona je na razini utvrđene za 2018. godine. Ukupna odobrena proračunska sredstva za 2019. godinu za ove naknade iznose 16 milijuna maraka, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije