Vlada FBiH postigla sporazum sa borcima koji su nekoliko sedmica protestirali

Fena
Vlada FBiH postigla sporazum sa borcima koji su nekoliko sedmica protestirali
Vlada Federacije BiH postigla je jučer sporazum sa borcima koji su nekoliko sedmica protestirali u Sarajevu.

"Osnova ovog sporazuma su zakoni uz pomoć kojih će Ministarstvo sistemski riješiti dugogodišnje probleme boraca", kazao je Feni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Naglasio je kako su "u parlament već upućene Izmjene i dopune Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica koje su osnova za izradu Jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite".

Dodao je i da se u javnoj raspravi nalazi Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja koji ima za cilj smanjenje broja i povećanje reprezentativnosti boračkih udruženja. 


"Borci su se složili da ova zakonska rješenja moraju što prije proći parlamentarnu proceduru zato ćemo od oba doma Parlamenta Federacije zatražiti sazivanje vanredne sjednice i njihovo usvajanje po hitnom postupku.


Prema sporazumu predstavnici boraca će biti uključivani u sastavljanje spiskova boraca. U narednom periodu u svim općinama bit će održani sastanci s borcima, načelnicima općina, te kantonalnim i federalnim ministrom. Želimo na terenu steći što bolji uvid u položaj boračke populacija i utvrditi sve eventualne zloupotrebe koje su borce natjerale da izađu na ulice", istakao je ministar Bukvarević.

Sporazum su jučer potpisali ministar Bukvarević i predstavnici boraca iz dvadesetak općina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije