Vlada FBiH: Izmijenila Zakon o porezu na dobit, traži uzroke lošeg rada rudnika

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH: Izmijenila Zakon o porezu na dobit, traži uzroke lošeg rada rudnika
Foto: Vlada FBiH / Sa sjednice Vlade FBiH u Mostaru

Federalna vlada danas je utvrdila i Parlamentu FBiH po hitnom postupku uputila izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit, kojim se olakšava rad kompanija jer se smanjuje administracija kod dostavljanja finansijskih izvještaja.

Naime, kako je saopćeno, kompanije su sada moraju dostavljati financijske izvještaje u hard copy, koji su predavali i Poreznoj upravi FBiH i Financijsko-informatičkoj agenciji. Po novom to neće morati raditi jer Porezna uprava ima pristup bazi podataka FIA.

„Predložena je i dopuna člana 19. važećeg zakona koji uređuje troškove amortizacije s ciljem sprječavanja većeg troška za pravne osobe i da bi i dalje troškovi zakupa odnosno amortizacije imovine s pravom korištenja bili porezno priznati rashodi“, saopćeno je iz Vlade nakon sjednice održane u Mostaru.

Vlada je danas utvrdila i izmjene Zakona o advokaturi FBiH kojim se propisuje da tarifu donosi Federalno ministarstvo pravde, uz konsultacije s Advokatskom komorom FBiH. Ovo je urađeno na osnovu zaduženja koje je Vladi dao Parlament prilikom rasprave o izmjenama Zakona o notarima i pratećih zakona. Tada je rečeno da Ministarstvo pravde mora visinu tarifa prilagoditi standardu građana.

Vlada je danas usvojila i izvještaj o monitoringu nad rudnicima u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH za 2018. godinu i zadužila EP BiH da sa rudnicima utvrdi uzroke lošeg poslovanja u rudnicima u prošloj godini i niže proizvodnje u odnosu na planiranu.

Data je i saglasnost Institutu za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja da proda sedam stanova koji se nalaze u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Travniku i Mostaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije