Vlada FBiH izdvojila 22,6 miliona KM za povratak  

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH izdvojila 22,6 miliona KM za povratak   
Foto: Arhiv / Ilustracija

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica usvojila četiri programa za poticanje održivog povratka raseljenih i izbjeglih u 2019. godini, u ukupnom iznosu od 22,6 miliona KM.

Najveći dio sredstava, 16,1 milion KM predviđeno je za direktne transfere povratnicima. Unutar ovog iznosa je i 4,6 miliona KM za rekonstrukciju i obnovu individualnih stambenih i objekata zajedničkog i socijalnog tipa stanovanja, te mapiranje porušenih/izgrađenih stambenih objekata u povratničkim zonama.

Podrška povratku u Srebrenicu

Dio sredstava predstavlja i pomoć za zapošljavanje kroz razvoj i osnivanje malih, srednjih preduzeća i obrtničkih radnji, rekultivaciji poljoprivrednog zemljišta i ambijentalnoj privlačnosti.

Ovogodišnji transfer za programe povratka u manji bh. entitet vrijedan je 3 miliona, a program podrške povratka u Srbrenicu iznosi 1,5 miliona.

Uz usvojene programe, Vlada je danas usvojila i Plan povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za ovu godinu.

Podsjetimo, od 1992. do 1995. godine prijeratne domove u Bosni i Hercegovini napustilo je oko 2,2 miliona osoba, što čini više od polovine predratnog stanovništva. Od toga je oko 1,2 miliona osoba potražilo izbjegličku zaštitu u više od 100 zemalja svijeta, dok je oko milion raseljeno unutar BiH.

Na području Federacije BiH status raseljene osobe ima 36.564 osoba ili 12.642 porodica, od čega je s područja FBiH 5.097 porodica ili 15.813 osoba, s područja RS-a 7.527 porodica ili 20.706 osoba, a s područja Brčko Distrikta BiH 45 osoba ili 18 porodica.

Za namjensku industriju 2,5 miliona KM

Također, na današnjoj sjednici, Federalna vlada je odobrila i subvencioniranje privatnih preduzeća i poduzetnika iz oblasti namjenske industrije u iznosu od jednog miliona KM.

Usvojen je i Program utroška sredstava za subvencije javnim preduzećima iz ove oblasti u iznosu od 1.500.000 KM.

Ciljevi programa su stvaranje povoljnijeg poslovnog i investicijskog okruženja kao i poboljšanje okvirnih uslova za poslovanje preduzeća iz oblasti namjenske industrije u FBiH kroz realizaciju strateških ciljeva iz dokumenta Razvoj industrijske politike u FBiH i Strategije razvoja namjenske industrije.

Grant sredstava se dodjeljuju za repariranje, remont i modernizaciju zastarjele opreme neophodne za proizvodne procese, nabavku nove opreme za proizvodnju, razvoj novih tehnologija i razvoj serijske proizvodnje, infrastrukturne radove na proizvodnim pogonima s ciljem pokretanja novih proizvodnih procesa i unapređenje postojećih.

Kako je navedeno, namjenska industrija se nalazi među pet sektora koji u vanjskotrgovinskom prometu ostvaruju najbolje rezultate u BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije