VKBI o priznanju Handkeu: Nobelov Komitet iznevjerio oporuku utemeljitelja

Radiosarajevo.ba
VKBI o priznanju Handkeu: Nobelov Komitet iznevjerio oporuku utemeljitelja
Foto: Twitter / Peter Handke

Skupština Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) ocijenila je da je dodjeljivanje Nobelove nagrade za književnost negatoru genocida Petaru Handkeu apsolutno anticivilizacijski čin i novo ponižavanje za ljude koji su unesrećeni „fašizoidnom“ i nacionalističkom politikom koja je devedesetih godina prostor Republike Bosne i Hercegovine pretvorila u mjesto ljudske katastrofe i stradanja.

Austrijski pisac Handke je uvjeravao javnost Evrope da žrtve izmišljaju zločine i masovne grobnice za hiljade ubijenih u Podrinju i Krajini. On nije pokazao empatiju za žrtve koje je iza sebe ostavila ubilačka mašinerija Slobodana Miloševića“, istaknuto je u saopćenju.

Iz VKBI-a naglašavaju da je negator ratnih zločina nad građanima Republike Bosne i Hercegovine Handke „lingvističkom inventivnošću“ moralno posrnuo u negiranje zločina genocida.

Sasvim je jasno da je Handke na pogrešnoj strani evropske povijesti, ali nećemo dozvoliti da nam on definira prošlost i anticipira budućnost. Bez ikakve dileme, Nobelov Komitet iznevjerio je oporuku utemeljitelja dodjelom nagrade Peteru Handkeu“, navodi se u saopćenju Skupštine Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije