VKBI o očuvanju bh. kulturnog blaga: Konstantno se vrši devastacija

Fena
VKBI o očuvanju bh. kulturnog blaga: Konstantno se vrši devastacija
Foto: VKBI / Sastanak u Vijeću kongresa bošnjačkih intelektualaca

Članovi Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) danas su uputili apel svim nivoima vlasti i institucijama u Bosni i Hercegovini da od devastacije i uništavanja sačuvaju kulturno-historijsku baštinu BiH.

Na veliki problem u očuvanja bh. kulturnog blaga danas su ukazali eminentni profesori historije, arheologije, kulture: Enver Imamović, Fadila Memišević, Mevlida Serdarević, Emir Zlatar, Adnan Kaljanac, direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić, predstavnik Zavoda za zaštitu kulturno- historijskih spomenika KS Nermin Dacić, te direktor Zavičajnog muzeja u Visokom Elvedin Šabanović i bivši direktor te institucije Senad Hodović.

Oni su na konferenciji za medije, održanoj povodom Dana državnosti BiH, istakli da se u BiH konstantno vrši devastacija kulturno-historijske baštine, sa posebnim osvrtom na lokalitete kod Sarajeva, Arnautovića (Mila) kod Visokog, te lokaliteta na kojima se nalaze nekropole stećaka.

Profesor Imamović smatra da treba raditi na edukaciji građana, i to početi od vrtića, da nauče kako da sačuvaju svoje kulturno-historijsko blago, jer je to njihov identitet, te da institucije, svi nivoi vlasti moraju naći načina kako da sarađuju, i kako da konsultuju struku.

Sa konferencije je upućen apel intelektualaca, struke i stručnjaka prema državnim organima, pravosudnim institucijama i naučnoj i stručnoj javnosti, da se sačuvaju neprocjenjiva kulturna naslijeđa BiH a koja se, kako je upozoreno, konstantno i sistemski uništavaju.

"Mi tražimo da se to zaustavi, a neka država pozove stručne ljude koji će dati svoj sud kako da se ti problemi pokušaju riješiti", rekao je Zlatar.

Bilo je i prijedloga da se intervenira pri međunarodnim organizacijama koje bi mogle dati upute kako zaštiti bh. kulturno-historijsko blago.

"Mi 25 godina dižemo glas zbog poricanja zločina koji se desio 1992-1995, poricanja genocida, a danas dižemo glas zbog zločina koji se čini kulturi, danas dižemo glas zbog poricanja kulture". kazala je Memišević.

Učesnici konferencije pozvali su javnost, medije, odgovorne državne institucije da zaštite višestoljetno blago BiH koje se svakodnevno devastira i uništava, te istakli da na lokalnim zajednicama leži velika moralna odgovornost u zaštiti kulturno-historijskog blaga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije