Vještaci u BL ne žele potpisivati nalaze s Karanom, evo šta kaže Ifet Feraget

N. Ka.
Vještaci u BL ne žele potpisivati nalaze s Karanom, evo šta kaže Ifet Feraget
Foto: Glas Srpske / Patolog Željko Karan

Krajem desetog mjeseca stigao je dopis na više adresa u RS-u u kojem grupa vještaka Zavoda za sudsku medicinu RS-a Banja Luka, ne želi da potpisuje nalaze vještačenja zajedno sa Željkom Karanom, zbog "dubokog nepovjerenja i sumnji u njegovu objektivnost do nivoa malicoznosti i manipulativnosti".

Ifet Feraget, advokat porodice Dragičević i Memić, rekao je za Radiosarajevo.ba da je ovakva intonacija u pismu zanimljiva iz više razloga.

Ifet Feraget - undefined

Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba: Ifet Feraget

"Navodi se nepovjerenje, sumnja vezano za objektivnost, pa čak i manipulacija, a oni navode i da su spremni sve to obrazložiti. Ovo je dovoljan razlog da Tužilaštvo pokrene istragu. 

Ovo predstavlja okolnosti da nalazi nisu načinjeni u skladu sa dokazima. Meni je on interesantan zbog Davida Daragičevića, jer on je vršio vještačenje u ovom slučaju i to po naredbi tužiteljice Janković Biljane. U svom nalazu je naveo da je smrt nastala utapanjem, on spominje muljeviti sadržaj, a nije dao na analizu sadržaj koji je kako on tvrdi pronađen u tijelu", rekao je Feraget.

Pismo vještaka - undefined

PrtScr: Pismo vještaka

Ovakvo pismo ovih ljekara i samog Zavoda, postavlja pitanje zbog čega se vještačenja povjeravaju Zavodu, istaknuo je Feraget i dodao da je poznato da direktor Zavoda za vještaka uvijek određuje sam sebe.

"Ovdje ljudi koji rade u tom Zavodu ne žele da potpisuju nalaz i potrebno je da tužiocu objasne zašto, a to dovodi u pitanje čitav niz postupaka na kojima je radio Željko Karan. Postoje okolnosti koje pokazuju da je možda izvršeno krivično djelo", zaključio je Feraget.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije