Višković u NSRS: Prioritet konkurentnija i produktivnija privreda

Anadolija
Višković u NSRS: Prioritet konkurentnija i produktivnija privreda
Foto: Blic.rs / Radovan Višković

Radovan Višković, mandatar za sastav vlade Republike Srpske, u izlaganju na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS rekao je da će ciljevi nove vlade biti jaka i stabilna RS s punim dejtonskim institucionalnim kapacitetima te je dodao da će vlada biti fokusirana na strukturne reforme s ciljem unapređenja konkurentnosti i produktivnosti privrede.

"Vrijeme u kome živimo je puno je izazova i mi na te izazove moramo da odgovorimo hrabro, odlučno i jasnom vizijom kuda idemo", naveo je Višković izlažući ekspoze.

Prema njegovim riječima, ključne reformske oblasti koje će biti u fokusu nove vlade RS su povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede RS s ciljem povećanja plata, održiv zdravstveni sistem, efikasan ukupan javni sektor, obrazovni sistem i tržište rada prilagođeni potrebama privrede, poboljšanje demografske pozicije RS, istraživanje, razvoj, inovacije i digitalna ekonomija te evropske integracije, regionalna i međunarodna saradnja.

Istakao je da zaštita ljudskih prava i bezbjednost građana ostaju prioritet, a populacija omladine, penzionera, invalida i boračke kategorije su kategorije prema kojima će se odnositi s posebnom pažnjom i uvažavanjem.

Obrazlažući pojedinačno buduće prioritete, Višković je najavio reformu Inspektorata RS, odnosno objedinjavanje svih inspekcija, unapređenje sistema fiskalizacije, suzbijanje sive ekonomije, kao i da će s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine raditi na ponovnom uvođenju oporezivanja dividende.

U više navrata osvrnuo se na obrazovni sistem za koji je istakao da ga je potrebno prilagoditi potrebama privrede, naročito kako se ne bi školovali kadrovi za koje nema mjesta u domaćim preduzećima.

U novoj Vladi Republike Srpske (RS) ministrica finansija bit će Zora Vidović, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, dok će Srđan Rajčević voditi novoformirani resor za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo - potvrdio je mandatar Radovan Višković.

Ministar policije RS-a ostati će Dragan Lukač, Anton Kasipović na mjestu ministra pravde, Zlatan Klokić na mjestu ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju, a Srebrenka Golić ministrice građevinarstva.

Višković je, nakon što je obrazložio ekspoze saopćio i sastav svog kabineta.

Potvrdio je da će lider SP-a Petar Đokić biti ministar industrije i rudarstva, Duško Milunović ministar rada i boračko-invalidske zaštite, a Sonja Davidović ministarica porodice, omladine i sporta.

Lejla Rešić ostaje ministarica uprave i lokalne samouprave, a Neđo Trninić ministar saobraćaja i veza.

Nova ministrica trgovine i turizma je Dragica Kovač iz Foče. Novi resor privrede i preduzetništva vodit će Vjekoslav Petričević iz Doboja, a ministrica prosvjete i kulture je Natalija Trivić.

U novoj Vladi je osam Srba, pete Bošnjaka i tri Hrvata. Ministri dolaze iz SNSD-a, DNS-a, Demokratskog saveza-demos, Ujedinjene Srpske, solista i NDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije