Višković: RS nema novca da sama plaća policajce koji pomažu Graničnoj policiji

Radiosarajevo.ba
Višković: RS nema novca da sama plaća policajce koji pomažu Graničnoj policiji
Foto: Blic.rs / Radovan Višković

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković najavio je danas da će obavijestiti Vijeće ministara, Ministarstvo sigurnosti i Graničnu policiju Bosne i Hercegovine da taj bh. entitet ne može prihvatiti da plaća hranu i smještaj za pripadnike MUPRS-a koji su angažovani kao ispomoć Graničnoj policiji BiH.

U iščekivanju novog vala migranata: Hoće li granica sa Srbijom ostati nezaštićena

MUPRS je spreman da nastavi da radi na tim poslovima, ali neće raditi na svoju štetu, jer, kako je dodao u izjavi novinarima, suzbijanje migranata u prelasku granice nije obaveza MUPRS, već Granične policije BiH.

Istakao je da RS neće dozvoliti da granica ostane nezaštićena, ali da ne može preuzeti dodatne troškove za smještaj i ishranu pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova nakon što je Međunarodna organizacija za migracije obavijestila Graničnu policiju BiH da od 31. januara nije u mogućnosti da to finansira.

Tvrdi da je RS i do sada imala značajne troškove za oko 100 pripadnika MUP-a koji borave kao ispomoć na granici, jer je plaćala njihove dnevnice, gorivo i druge obaveze, što je na godišnjem nivou bilo oko 1,5 miliona KM.

„Hrana i smještaj tih ljudi na godišnjem nivou košta oko četiri miliona KM i mi ne možemo preuzeti i te troškove. Ovo pokazuje u kakvim uslovima funkcioniše BiH. Oni koji se zaklinju da pomažu, uskraćuju pomoć BiH kada joj je ona najpotrebnija“, ustvrdio je Višković.

O ovom problemu razgovara i s nadležnim u MUPRS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije