Višković: Oni koji se kunu u BiH sve rade da ona nestane, želimo im sreću u tome

Srna
Višković: Oni koji se kunu u BiH sve rade da ona nestane, želimo im sreću u tome
Foto: RAS Srbija / Radovan Višković

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da zaključci Glavnog odbora Stranke demokratske akcije koji se uglavnom bave Republikom Srpskom i nedavna odluka Ustavnog suda kojom se osporava 9. januar ne vode ka pomirenju u Bosni i Hercegovini, te da je sve tempirano zbog formiranja vlasti na nivou zajedničkih institucija.

Višković je rekao da izgleda da je jedino Republici Srpskoj stalo do Bosne i Hercegovine i da je jedino ona želi sa dejtonskim nadležnostima.

 

"Oni koji se kunu u Bosnu i Hercegovinu rade sve da nestane Bosna i Hercegovina. Mi im želimo svu sreću na tom putu, ali moraju biti svjesni da će, ukoliko se ova zemlja raspadne, oni biti krivci, a ne Republika Srpska", rekao je Višković novinarima u Milićima, gdje prisustvuje obilježavanju Dana opštine.

 

Komentarišući odluke Glavnog odbora Stranke demokratske akcije koji u jednom zaključku navodi da je presudom Radovnu Karadžiću "potvrđena istina o genocidnom projektu", Višković je naveo da je optužba ili želja Stranke demokratske akcije jasna, ali da nema nikakvo utemljenje "ni u pravu, ni u zakonu ni u normalnom razumu".

 

"Zaista je teško komentarisati nešto što se graniči s nečim što nije normalno", istakao je Višković.

 

Prema njegovim riječima, oni to sad temelje na osnovu presude Karadžiću, koja je presuda pojedincu i nije kolektivna srpskom narodu i Republici Srpskoj.

 

"Mislim da je loše to što rade iz Federacije Bosne i Hercegovine i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od prije nekoliko dana, sada zaključci Glavnog odbora Stranke demokratske akcije ne vode ka pomirenju u Bosni i Hercegovini", smatra Višković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije