Višković: Očekuje se duplo manje padavina, ali se sve još nije smirilo

Fena
Višković: Očekuje se duplo manje padavina, ali se sve još nije smirilo
Foto: Vlada RS / Sastanak tima Vlade RS

Premijer RS Radovan Višković rekao je danas da se očekuju duplo manje padavine nego u prethodnom periodu, ali opasnost od poplava još nije prošla.

Nakon sastanka Koordinacionog tima Vlade RS-a za praćenje stanja usljed obilnih padavina, Višković je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci napomenuo da nema mjesta panici, već da građani na ugroženim područjima treba da slijede uputstva nadležnih službi.

„Tim vlade je u stalnom zasjedanju, iako se očekuju duplo manje padavine nego u prethodnom periodu, ali ne treba da kažemo da se sve smirilo“, rekao je Višković.

Ističući da je u pitanju prirodna nepogoda te da je sve urađeno da se izbegnu veće materijalne štete i gubitak ljudskih života, entitetski premijer je dodao i da su nadležene ekipe na vrijeme reagovale uoči obilnih kišnih padavina.

Nakon što se situacija smiri, kaže, bit će sagledana cjelokupna situacija i otklonjeni, kako je rekao, već sada uočeni određeni nedostaci.

On je najavio da će biti nastavljeni projekti vodozaštite u mjestima u kojima to nije rađeno, a bit će prikupljeni i podaci o štetama.

Istakao da se vrhunac vodostaja u rijeci Savi u Bosanskoj Gradišci očekuje tek 17. maja te, kako je rekao, još uvijek treba biti obazriv.

Sve pritoke rijeke Bosne su opadanju i ta rijeka, dodao je, ne predstavlja opasnost, a kontrolisano će se ispuštati i voda iz akumulacije Bočac.

Direktor Hidrometeorološkog zavoda RS-a Tomisilav Šajić je rekao da je hidrološka situacija trenutno dosta stabilnija te da se u narednim satima očekuje smanjenje padavina.

U proteklim satima značajne količine kiše pale su posebno na sjeverozapadu RS.

Sava u Bosanskoj Gradišci i Srpcu blago raste, kao i na Rači. Una uzvodno kod Novog Grada/Bosanskog Novog blago stagnira, a u donjem toku raste, dok je Sana kod Prijedora 18 cm iznad vanredne kote odbrane od poplava, ali se očekuje i njena stagnacija.

Kada je u pitanju Vrbas, vodostaj te rijeke je za 150 cm ispod jutrošnjeg nivoa i 122 cm je iznad kote redovne odbrane od poplava.

„Najkritičniji talas je iza nas i u Banjoj Luci situacija ne bi trebalo da izmakne kontroli“, rekao je Šajić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije