Višković najavio: RS sljedeće sedmice podiže tužbu protiv FBiH

Radiosarajevo.ba
Višković najavio: RS sljedeće sedmice podiže tužbu protiv FBiH
Foto: Blic.rs / Radovan Višković

Premijer manjeg bh. entiteta RS Radovan Višković najavio je da će RS sljedeće sedmice podnijeti tužbu protiv Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Federacije BiH zbog neprimjenjivanja novih koeficijenata za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza.

Bosna i Hercegovina: Ovo je razlog zbog kojeg RS želi da tuži Federaciju BiH

On je podsjetio da je tužba najavljena još u aprilu, a do sada nije pokrenuta zbog molbe premijera FBiH Fadila Novalića da se sačeka da budu formirane federalna i kantonalne vlade, prenosi "RTRS".

"Tužba je spremna i u ponedjeljak će biti i potpisana, samo naše institucije moraju da daju saglasnosti. Naše Pravobranilaštvo radi na tome", rekao je Višković.

On je naglasio da RS više ne može da čeka jer mora da zaštiti svoj budžet i dodao da Srpska i njeni građani zbog trenutne situacije trpe veliku štetu.

Samo u prva tri mjeseca ove godine RS je pretrpjela štetu od oko 20 miliona maraka zbog neraspodjele sredstava od PDV-a, a od tog novca trebalo bi da se izdvajaju plate javnom sektoru, penzije i socijalna davanja.

U Upravi za indirektno oporezivanje se nadaju da neće biti tuženi - kažu da samo sprovode odluke Upravnog odbora koji od 2017. godine nije usvojio novu odluku o koeficijentima za raspodjelu prihoda od PDV-a .

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije