Višković: RS ispašta jer se Bošnjaci i Hrvati ne mogu dogovoriti

Radiosarajevo.ba
Višković: RS ispašta jer se Bošnjaci i Hrvati ne mogu dogovoriti

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković odbacio je tvrdnje pojedinih medija da manji bh. entitet "vapi" za novcem od Elektroprenosa BiH, ističući da mu je jedini interes u ovoj priči da se poveća pouzdanost snabdijevanja električnom energijom.

"To je naš novac i potrebne su nam investicije da bi energetski potencijali ove zemlje bili stabilniji, rekao je Višković novinarima u IstočnoM Sarajevu.

Premijer RS-a je podsjetio da je u Višegradu prije nekoliko dana izgorio trafo od 400 kilovolti, pa se sada struja proizvedena u Višegradu šalje u Rajlovac kod Sarajeva da se pretvori na 110 kilovolti i vrati natrag u Višegrad.

"To znači po 250 kilometara u oba pravca, zbog čega je pouzdanost snabdijevanjem električnom energijom tog kraja vrlo upitna, posebno kada se uzmu u obzir vremenske nepogode", upozorio je Višković.

On kaže da mu se čini da to nikome u BiH nije važno, te da predstavnici RS-a čine sve što mogu u Elektroprenosu kako bi to pitanje došlo u fokus.

"Poznato je da blokada u Elektoprenosu postoji samo zbog izbora direktora i da je takva situcija jer ne mogu da se dogovore Bošnjaci i Hrvati. To pitanje potenciram na svakom sastanku sa ambasadorima i predstavnicima međunarodne zajednice", rekao je Višković.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije