Više stotina građana okupilo se na skupu podrške policiji

Radiosarajevo.ba
Više stotina građana okupilo se na skupu podrške policiji
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine danas je održan skup podrške policiji Kantona Sarajevo (KS), koji je uslijedio nakon ubistva dva policajca u petak u naselju Alipašino Polje, javlja Anadolu Agency (AA).

Skup podrške policiji Kantona Sarajevo organiziralo je Udruženje "Val". 

Počasne salve palim herojima Davoru i Adisu

Na skupu, čiji je organizator Udruženje ”Val“, okupili su se članovi porodica stradalih, a danas sahranjenih policajaca Davora Vujinovića i Adisa Šehovića, njihove kolege i brojni sugrađani.

U ime organizatora obratio se Bojan Zec Filipović koji je izjavio kako su odlučili skup organizirati putem društvenih mreža.

”Željeli smo na spontan način organizirati skup i pokazati da stanovnici grada Sarajeva podržavaju rad policijskih struktura u KS i BiH, s jedne strane, a s druge strane, želimo jasno da kažemo da ne želimo pristati da živimo u sistemu koji nije spreman da rigorozno kažnjava one koji su se spremni miješati u zakon“, istakao je.

Dodao je kako je ovo što se desilo samo vrh ledenog brijega i da tretiranje i dopuštanje ovakvog razvoja kriminalnih aktivnosti mora prestati.

Smatraju kako policija radi dobar posao, a uvjereni su i da se tužilaštva i sudovi moraju ozbiljnije i rigoroznije odnositi prema onima koji su se spremni ogriješiti o zakon.

”Ako pričamo o ovlaštenjima, trebamo pričati o ovlaštenjima tužilaštva, sudova i trebamo pričati o sudovima koji brže, efikasnije i rigoroznije kažnjavaju one koji su se spremni ogriješiti o zakon bez obzira o kakvom se prijestupu radi“, ističe.

Dodao je kako je evidentno da država mora pokazati više snage i spremnosti da brani svoje vrijednosti.

”Vrijednosti demokratske države jesu vladavina prava. Ovo u ovom trenutku ne izgleda kao vladavina prava i to je ono što sve nas boli i razlog što smo se okupili“, poručio je.

Povodom ubistva dvojice policajaca, danas je proglašen Dan žalosti u Bosni i Hercegovini i zastave su spuštene na pola koplja, a za ubijene policajce na skupu je položeno i cvijeće.

U pucnjavi koja se dogodila u petak, 26. oktobra, oko četiri sata ujutro, u sarajevskom naselju Alipašino Polje ubijen je policijski službenik Adis Šehović, dok je Davor Vujinović teško povrijeđen. Vujinović je preminuo u Univerzitetsko-kliničkom centru u Sarajevu u petak poslijepodnevnim satima.

Do pucnjave je došlo kada su policijski službenici zatekli grupu kriminalaca u krađi vozila u Geteovoj ulici, u naselju Alipašino Polje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije