Više od 600 rudara ispred Vlade FBiH: Ušli na sastanak, čeka se rasplet

N. Ka.
Više od 600 rudara ispred Vlade FBiH: Ušli na sastanak, čeka se rasplet
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Rudari ispred Vlade FBiH

Više od 600 rudara okupilo se jutros ispred Vlade Federacije BiH. Sindikat radnika rudnika FBiH zahtjeva da premijer Fadil Novalić i resorni ministar Nermin Džindić prime njihove predstavnike.

Nakon povika "lopovi, lopovi...", odgovorni iz Sindikata radnika rudnika FBiH obratili su se prisutnim novinarima.

Rudari stigli pred Vladu Federacije BiH, dočekala ih policijska traka

Rudari ispred Vlade FBiH: Pogledajte šta poručuju premijeru Novaliću

"Hvala vam, braćo, što ste na ova način došli u glavni grad BiH. Danas tražimo odmah uslove za primjenu kolektivnog ugovora. Ne bude li danas rješenja 13. se planira generalni štrajk. Sutra se daje saglasnost da se najavi generalni štrajk. Nas nećete podijeliti... Ono što ste jučer nudili je podjela rudara. Nas nećete privatizovati kao ostale. Danas u 12 sati ulazimo u zgradu Vlade. Ne bude li rješenja, mi ćemo onda usvojiti samo jednu odluku o generalnom štrajku", kazao je Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH. 

On je daodao da poštuje sve, ali da se na ovaj način ne može raditi.

" Vlada FBiH, preko Elektroprivrede upravlja rudnicima. Danas je ovdje preko 600 rudara. Ako budemo primorani na naredni skup, bit će nas preko sto hiljada. Oni u rudnicima uglja FBIH koji ne budu htjeli stati s nama, onda im rudnik i ne treba", dodao je Husić. 

"Situacija u rudniku je slična kao i ostalim. Rudnici Kreka ispunjavaju tekuće obaveze, pitam sve odgovorne "kome ovo treba?". Ako imate situaciju da neko stvara novu vrijednost, šta treba da kompletne kolektive šaljem vani. Razmišljamo da pozovemo sve države da nam se jave gdje nas trebaju i da idemo. Jer mi ne možemo nakppati koliko oni mogu potrošiti", kazao je Zuhdija Tokić. predsjednik sindikata Rudnika Kreka.

"Mislim da bi se ova gospoda gore trebala zabrinuti. Njima je sve plaćeno za njihov nerad, a nama ništa. Znajte da će biti para i nama. Mi imamo situaciju da su se radnici sišli u jame i neće da izađu, a ako me bude kad se vratimo u Zenicu i mi ćemo dole i neka nas zatrpaju. Neće nas ostaviti na ulici i da oni primaju plate. Mi smo ginuli i u ratu, ginut ćemo i u miru", kazao je Zeničanin Elvedin Avdić

Rudari su u 11 sati ušli u zgradu Vlade FBiH, javlja novinar Radiosarajevo.ba s mjesta događaja.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije