Žrtve u Vijećnici koja se uzdigla poput feniksa čekaju presudu krvniku

Radiosarajevo.ba
Žrtve u Vijećnici koja se uzdigla poput feniksa čekaju presudu krvniku
Foto: Radiosarajevo.ba / Vijećnica: Javno praćenje izricanja presude zločincu Karadžiću

U sarajevskoj Vijećnici danas je organizirano javno gledanje konačne presude  Radovanu Karadžiću za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u razdoblju 1992-1995. iz Haškog tribunala.

U sarajevskoj Vijećnici presudu su između ostalih dočekale žrtve genocida u Srebrenici, porodice žrtava, roditelji djece ubijene tokom opsade Sarajeva,  preživjeli, kao i Amor Marović, Adil Kulenović, Senadin Lavić, Ivo Komšić i drugi predstavnici međunarodnih organizacija, kao i druge istaknute ličnosti iz bh. društva.

Praćenje je organizirao Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo, u prisustvu predstavnika udruženja žrtava rata, javnog i političkog života BiH, stručne i akademske zajednice, diplomatskog kora u BiH, međunarodnih organizacija i nevladinog sektora, studenata. Gosti još uvijek pristižu.

Fotoreporteri Radiosarajevo.ba Dženan Kriještorac i Admir Kuburović, zajedno sa novinarima Farukom Zameticom i Nihadom Katicom, prate dešavanja u Vijećnici i redovno će izvještavati, što možete pratiti na našem portalu. 

Okupljeni su se prije samog početka prenosa iz Haaga prisjetili za koja zlodjela je optužen Radovan Karadžić, a to je ukupno jedanaest tačaka - dvije za genocid, pet za zločine protiv čovječnosti i četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja koje su počinile srpske snage tokom rata u BiH.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije