Vijećnica i Stari most zasjali u bojama turske zastave

Anadolija
Vijećnica i Stari most zasjali u bojama turske zastave
Foto: AA / Stari most u bojama turske zastave

U okviru obilježavanja godišnjice sprečavanja državnog udara u Turskoj 15. jula 2016, sarajevska Vijećnica osvijetljena je bojama turske zastave.

Godišnjica pokušaja puča: Izetbegović i Erdogan na sedždi jedan pored drugog

U Vijećnici je prethodno održan komemorativni program i koncert povodom obilježavanja godišnjice sprečavanja pokušaja puča.

Također, ispred ovog jednog od simbola grada počela je “dežura za demokratiju“, po uzoru na građanske straže u julu 2016. godine na ulicama turskih gradova, a prisustvovali su joj član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ambasador Turske u BiH Haldun Koc i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa suprugama.

U Bosni i Hercegovini, pa samim tim i Sarajevu već nekoliko godina raznim manifestacijama i vjerskim programima obilježava se godišnjica sprečavanja udara na demokratiju u Turskoj, u čiju su zaštitu, bez obzira što su bili životno ugroženi, stali građani te zemlje. 

Održana je straža za demokratiju i na Starom mostu u Mostaru uz projekciju državne zastave Republike Turske na pročelju UNESCO-ovog na daleko poznatog zaštićenog spomenika.

Direktor Instituta Yunus Emre u Mostaru Yunus Dilber ističe kako je iz Mostara na ovaj način cijelom svijetu poslana jasna poruku da se zlo koje je zadesilo Tursku prije tri godine ne smije zaboraviti, niti više ikada ikome dogoditi. 

Vicekonzul Republike Turske u Mostaru Bilal Köse je naglasio kako je pokušaj puča u Republici Turskoj koji se dogodio 15. jula 2016. godine bio jedan od najkrvavijih terorističkih činova u historiji te zemlje.

Napominje da je živote za demokratiju i svoju domovino dao 251 građanin, a njih preko 2.000 ranjeno. 

Svečanost povodom Dana demokratije i nacionalnog jedinstva Republike Turske u Mostaru je obilježen u organizaciji Generalnog konzulata Republike Turske u Mostaru, Instituta Yunus Emre Mostar i organizacije Kaymek Mostar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije