Vijeće za štampu započinje realizaciju projekta "STOP! Govor mržnje 2018"

Radiosarajevo.ba
Vijeće za štampu započinje realizaciju projekta "STOP! Govor mržnje 2018"
Vijeće za štampu u BiH započinje realizaciju projekta "STOP! Govor mržnje 2018", u saradnji s Institutom za izvještavanje o ratu i miru - IWPR i Media Content Management - MCM, u periodu od augusta do decembra ove godine.  

Podršku kampanji daju Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i USAID.

Cilj projekta jeste praćenje i sprječavanje širenja govora mržnje u komentarima posjetilaca internet portala, što je jedan od gorućih problema sa kojim se susreću online mediji u BiH.

Uz punu podršku urednika odabranih online medija, monitori Vijeća za štampu u BiH će pratiti komentare posjetilaca portala: klix.banezavisne.comoslobodjenje.baradiosarajevo.badnevnik.ba i vijesti.ba, postavljanjem znaka Stop! Govor mržnje ispod komentara sa sadržajima prepoznatim kao huškački govor i govor mržnje, uz opomenu da je govor mržnje  krivično djelo, a ne sloboda govora, i da osobe koje šire govor mržnje mogu biti krivično gonjene i tužene u skladu sa Krivičnim zakonima u BiH.

Drastični sadržaji sa govorom mržnje biti će odmah uklonjeni, a postavljači takvih komentara banovani, u nekim slulčajevima i prijavljeni policiji.

Govor mržnje u online medijima je sve samo ne bezopasna pojava, koja se mora hitno riješiti kako bi se u pozitivnom pravcu pomijenile i političke i ekonomske okolnosti za bolji život građana u ovoj nestabilnoj i ranjivoj zemlji.

Vijeće za štampu u BiH uspješno je realiziralo kampanju Stop! Govor Mržnje u toku predizborne kampanje za Opće izbore 2014. godine i kratak period nakon izbora.

Tim monitora Vijeća za štampu tada je pratio sadržaje komentara na 42 web portala u BiH,  postavljajući  znak Stop! Govor  mržnje,  kako bi podsjetili ili informirali  posjetioce  portala da govor mržnje nije sloboda govora, već njegova zloupotreba, i da može biti sankcionirana u skladu sa krivičnim zakonima u BiH, saopćeno je iz Vijeća za štampu u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije