Vijeće ministara usvojilo informaciju o žrtvama trgovine ljudima

Fena
Vijeće ministara usvojilo informaciju o žrtvama trgovine ljudima
Foto: Fena / Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas na sjednici utvrdilo je i uputit će Predsjedništvu BiH pojedinačne prijedloge sporazuma o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga u zračnom prometu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske te između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije i Vlade Crne Gore.

Zaključivanje ovih sporazuma značajan je korak naprijed u procesu preuzimanja kontrole zračnog prostora Bosne i Hercegovine.

OSIGURANA KONTINUIRANA ZAŠTITA PRAVA STRANACA ŽRTAVA TRGOVINE LJUDIMA U BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o prijedlogu rješenja za osiguranje kontinuirane zaštite i pomoći strancima žrtvama trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini.

Sredstva će biti osigurana u budžetu Ministarstva sigurnosti na poziciji tekući grantovi, a Vijeće ministara BiH više neće donositi pojedinačne odluke o izdvajanju ovih sredstava na godišnjem nivou.

Vijeće ministara na ovaj način želi da Bosna i Hercegovina osigura kontinuiranu zaštitu prava stranaca žrtava trgovine ljudima, kako bi se nesmetano primjenjivalo bh. zakonodavstvo koje propisuje posebnu zaštitu i pomoć strancima žrtvama trgovine ljudima.

RATIFIKACIJA PROTOKOLA O SARADNJI U OBLASTI OBRAZOVANJA SA SLOVENIJOM

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, utvrdilo je Prijedlog odluke o ratifikaciji produženja važenja Protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja, koja će biti upućena Predsjedništvu BiH u daljnji postupak ratifikacije.

Važenje Protokola bit će produženo razmjenom diplomatskih nota, a Protokol će važiti do kraja studijske godine u kojoj će Bosna i Hercegovina postati članica Evropske unije.

Ovaj protokol izjednačava državljane naše zemlje sa državljanima Slovenije u pogledu plaćanja troškova studija u Sloveniji. Istovremeno, u okviru Centra za mobilnost i evropske programe obrazovanja i osposobljavanja Republike Slovenije (CMEPIUS) svake godine je našim studentima na raspolaganju 18 mjesečnih stipendija za studijsko usavršavanje na visokoškolskim ustanovama u Republici Sloveniji.

ADS BiH ĆE PROVESTI PRESUDE SUDA BiH I RJEŠENJA ODBORA DRŽAVNE SLUŽBE ZA ŽALBE

Vijeće ministara BiH upoznato je sa Informacijom o rješavanju statusa zastupnika / agenta i zamjenika zastupnika / agenta Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Agencija za državnu službu BiH zadužena je da postupi po uputama iz presude Suda Bosne i Hercegovine i dva rješenja Odbora državne službe za žalbe, kojima je naloženo poništenje Javnog oglasa za prijem rukovodećih državnih službenika u Uredu zastupnika / agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava i raspisivanje novog.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice pripremit će i Vijeću ministara BiH dostaviti na razmatranje za narednu sjednicu Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o zastupniku / agentu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava i Uredu zastupnika / agenta Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava u cilju usklađivanja sa odredbama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Odlukom o razvrstavanju radnih mjesta i kriterijima za opis poslova radnih mjesta u institucijama BiH.

Također, planirano je da na narednoj sjednici bude razmatran prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice za razrješenje aktuelnog zastupnika / agenta i zamjenika zastupnika / agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava te imenovanje vršilaca dužnosti do okončanja procedure novog javnog oglasa.

USVOJEN IZVJEŠTAJ O RADU VMBiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o svom radu za 2017. godinu, koji sadrži aktivnosti koje su ministarstva, između ostalih, provela u prošloj godini, u daljnjem unapređenju regionalne i međunarodne saradnje u procesu pristupanja Evropskoj uniji te ispunjavanju obaveza Vijeća ministara BiH iz Reformske agende.

Generalni sekretarijat će Izvještaj, nakon dopunjavanja, dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH.

KONTINUIRANO JAČANJE INSTITUCIJA ZA SARADNJU SA DIJASPOROM

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice „Analiza potreba za obukama zaposlenika u institucijama u Bosni i Hercegovini na različitim nivoima vlasti za jačanje kapaciteta za saradnju sa iseljeništvom“ i Plan obuka.

Jedan od ciljeva je stvaranje uvjeta za veći doprinos iseljeništva razvoju BiH putem jačanja institucionalnih kapaciteta za saradnju sa dijasporom na svim nivoima vlasti, putem niza tematskih obuka za državne službenike, čime bi se izgradila baza znanja unutar javnog sektora za rad sa dijasporom. Usvojenim Planom obuka bit će obuhvaćeni službenici entitetskih i državnih institucija.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je u proteklom periodu uložilo dosta napora u jačanje kapaciteta za saradnju sa dijasporom na lokalnom nivou, sarađujući sa više općina u BiH, saopćeno je iz VMBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije