Vijeće ministara odredilo šta se može unijeti u ručnom prtljagu u BiH

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara odredilo šta se može unijeti u ručnom prtljagu u BiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je na današnjoj sjednici Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

Sporazum se odnosi na readmisiju osoba koje borave bez dozvola, a bit će dostavljen Predsjedništvu BiH. 

Bosna i Hercegovina i Sjedinjene Američke Države će zaključivanjem ovog sporazuma i na osnovu reciprociteta uvesti brže i efikasnije procedure identifikacije te sigurnog i urednog povratka osoba koje ne ispunjavaju uvjete ulaska ili boravka na teritorijama dviju država. 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Pravilnik o kontrolama i uvjetima unošenja ličnih pošiljki proizvoda životinjskog porijekla u Bosnu i Hercegovinu, s oznakom EI koja potvrđuje odgovarajuću usklađenost s legislativom EU u ovoj oblasti. 

Pravilnikom su utvrđeni uvjeti koji moraju biti ispunjeni pri unosu ličnih pošiljki proizvoda životinjskog porijekla u nekomercijalne svrhe na teritoriju Bosne i Hercegovine, a koji su dio putničkog prtljaga ili se šalju kao male pošiljke fizičkim osobama. Cilj je spriječiti unošenje uzročnika zaraznih bolesti u BiH. 

Tako će u BiH, između ostalog, biti moguće u ručnom prtljagu unijeti meso, određene mesne i mliječne proizvode iz država Evropske unije i još 11 država, među kojima su Srbija, Crna Gora i Makedonija, s tim da njihova masa ne prelazi pola kilograma po osobi.

Primjena Pravilnika počinje 1. decembra ove godine, a do tada će Ured za veterinarstvo BiH o njegovom sadržaju detaljno informirati javnost i nadležne institucije u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije