Ukinute sankcije bivšim pripadnicima Specijalne policije tzv. Herceg-Bosne

Radiosarajevo.ba
Ukinute sankcije bivšim pripadnicima Specijalne policije tzv. Herceg-Bosne
EPA / Federica Mogherini

Vijeće za vanjske poslove Europske unije, kojim je jučer u Briselu predsjedavala Federica Mogherini potvrdilo je, kao što je Nezavisni istraživački centar NICK ranije najavio, odluku o ukidanju sankcija protiv tri osobe iz Bosne i Hercegovine, a koje su učestvovale u napadu u Liska parku u Mostaru 1997. godine, saopćeno je iz Brisela.

Vijeće EU je jučer donijelo odluku da produži važnost odluke o nametanju sankcija bh. političarima.

Sankcije su ukinute bivšim pripadnicima Specijalne policije tzv. Hrvatske Republike ”Herceg-Bosne”, Ivanu Hrkaću Čikoti, Boži Periću i Željko Planiniću.

Oni su bili pod zabranom putovanja u države članice EU, nakon što su 10. februara 1997. godine predvodili napad u kojem je ubijen Šefik Sulejmanić, a ranjeno više od 20 Bošnjaka. Dogodilo se to na Bajram, kada je nekoliko stotina Bošnjaka obilazilo mezarja.

Po optužnici Kantonalnog tužilaštva Mostar, optuženi Marko Radić na dužnosti zapovjednika Policijske uprave Mostar, u zapadnom dijelu grada, rukovodio je grupom policajaca Policijske uprave Mostar i pripadnika Specijalne policije tzv. Hrvatske Republike ”Herceg-Bosne’.

Oni su 10. februara 1997. godine u 14.00 sati, naoružani pištoljima i palicama, zajedno napali grupu od nekoliko stotina Bošnjaka u Liska parku u Mostaru uslijed čega je smrtno ranjen Šefik Sulejmanović, a Seid Maksumić i Safet Radoš teško su povrijeđeni, dok je lakše povrede zadobilo dvadeset dvoje ljudi.

Tom prilikom je bio ranjen i tadašnji mostarski muftija Seid ef. Smajkić.

“Ove tri osobe su pod istragom u BiH”, navedeno je iz Vijeća EU.

Osim toga, očekivano EU je produžila validnost odluke o restriktivnim mjerama u vezi sa situacijom u BiH na još godinu dana.

Mjere znače da će do 31. marta 2019. godine Unija biti u mogućnosti nametnuti zamrzavanje imovine i zabranu putovanja, osobama koje podrivaju suverenintet, teritorijalni integritet i ustavni poredak u BiH ili ugoržavaju sigurnosnu situaciju.

Ovo je dio cijelovite strategije EU prema BiH kako je to definirano u zaključcima od 21. marta 2011. godine – navedeno je u zaključcima EU.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije