Vijeća za štampu osudilo napad na novinare u Mostaru

Radiosarajevo.ba
Vijeća za štampu osudilo napad na novinare u Mostaru
Foto: Pixabay / Novinarske kamere

Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije, sa velikim negodovanjem i zabrinutošću reagira na jučerašnji fizički napad i ugrožavanje sigurnosti novinarke Dnevnog avaza, Melihe Smajkić iz Mostara, te verbalne prijetnje upućene novinarima portala Klix i Bljesak.

Napad se dogodio jučer, 5. juna 2019., u Mostaru, dok su novinari prikupljali materijale za izvještavanje o bacanju eksplozivne naprave na porodičnu kuću i poslovni objekt porodice Husić.

Tom prilikom, vlasnici mesnice Husić, uz verbalne prijetnje novinarskim ekipama Klixa, Bljeska i Dnevnog avaza, na nedozvoljen način oduzeli su telefon novinarki Melihi Smajkić i prisilili je da izbriše snimljeni materijal.

Nakon ovog događaja pojavio se zabrinjavajuće veliki broj prijetećih komentara i komentara koji sadržavaju govor mržnje upućen novinarima na Facebook stranici Bljeska.

Medijske slobode, koje podrazumijevaju i slobodu medijskog izvještavanja, zagarantirane su u demokratskim zemljama, te su temelj slobodnog i zdravog društva.

Upućivanje prijetnji i zastrašivanje, a posebno fizički napad i sprječavanje medijskih uposlenika da obavljaju novinarski posao u interesu javnosti, kaznena su djela i moraju biti tretirana u skladu sa bh. krivičnim zakonima.

Štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije, poziva MUP i Tužilaštvo da učine sve moguće korake kako bi ovaj čin nasilja i ometanja medijskih profesionalaca u obavljanju posla bio istražen i sankcioniran.

Podsjećamo i da novinari i fotoreporteri imaju pravo snimati događaje od javnog značaja, uključujući i kriminalne napade na imovinu građana i privrednih subjekata.

Vijeće za štampu u BiH ohrabruje kolege novinare da prijavljuju svaku vrstu prijetnji i pokušaja ometanja njihovog slobodnog i sigurnog obavljanja profesionalnih zadataka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije