Vidović: Čini mi se da pokušavaju dovesti slučaj u vezu s Sebijom Izetbegović

5
Fena
Vidović: Čini mi se da pokušavaju dovesti slučaj u vezu s Sebijom Izetbegović
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Osumnjičeni dolaze na suđenje

Današnje suđenje u predmetu "Respiratori" u kojem su optuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrna malina" Fikret Hodžić obilježila je rasprava između Tužilaštva BiH i odbrane optuženih koja je tvrdila da dokazi danas prezentirani nisu dostavljeni odbrani u okviru optužnice te da su time prekršeni zakoni koji propisuju pravo na pravičnu odbranu.

Svjedokinja u ovom slučaju Bahra Džaka zaposlena u Uredu premijera Federacije na administrativno-tehničkim poslovima nije završila svjedočenje, koje će biti nastavljeno 7. aprila, jer je mnogo vremena potrošeno na raspravu između tužioca i advokata odbrane.

Advokatica Fadila Novalića Vasvija Vidović u izjavi za medije kazala je da je ovo prvi slučaj u njenoj praksi da odbrani nisu predočeni rezultati pretresa i izuzetih dokaza tokom pretresa službenih prostorija i stana.

Vidović je kazala da se radi o nelegitmnom vođenju postupka od Tužilaštva koje nije dostavilo sve dokaze, odnosno CD-ove koji su danas prezentovani. Naglasila je kako okrivljeni ima pravo na to da se pripremi za svoju obranu, što znači da je Tužilaštvo dužno dostaviti sve dokaze.

"Ovo je nešto što prvi put u svojoj karijeri vidim, da se upotrebljavaju dokazi koje odbrana nije vidjela do današnjeg ročišta. To nije fer suđenje, to nije sudska praksa, Ustavni sud i Evropski sud su to zabranili. Kako god, Vijeće još nije donijelo odluku, na sudu je da vidi i procijeni tu situaciju, a na nama je da ulažemo pravne lijekove. Mi ćemo naravno podnijeti pismeni podnesak uz prezentiranje detaljne dokumentacije iz koje će se vidjeti da nam nisu dostavili dokaz", kazala je Vidović.

Govoreći o svjedočenju današnje svjedokinje Bahre Džaka, Vidović jer kazala da je ona do sada govorila o potpuno nerelevantnim stvarima.

"Čini mi se da Tužilaštvo pokušava dovesti u vezu čitav krivični postupak sa profesoricom Sebijom Izetbegović kroz pitanja svjedoku", navela je Vidović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije