Verlab odgovorio FUCZ-u: Takve vrijednosti se u ovoj državi ne cijene

2
Radiosarajevo.ba
Verlab odgovorio FUCZ-u: Takve vrijednosti se u ovoj državi ne cijene
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Pristiglih 20 respiratora

Federalna uprava civilne zaštite oglasila se danas saopćenjem koje se tiče nabavke 100 respiratora iz Kine.

Saopštili su da zbog "nedolaska predstavnika verifikacijske laboratorije Verlab, respiratori još uvijek ne mogu biti korišteni za liječenje bolesnika".

"S ciljem što bržeg stavljanja respiratora u upotrebu, imajući na umu povećanje broja oboljelih, FUCZ je osigurao da serviseri 'Dre Medical' d.o.o. instaliraju i 16 respiratora, iz Kine, u Kliničkom univerzitetskom centru u Sarajevo. Nažalost, ni ovih 16 respiratora trenutno ne može biti na raspolaganju bolesnicima, jer kako nas je Verlab obavijestio, većina uposlenika firme je u izolaciji. Imajući u vidu sve navedeno, kao i to da pojedini mediji ne odustaju od objavljivanja netačnih informacija izazivajući time dodatno uznemiravanje javnosti, pa čak i predstavnici Verlaba, želimo informisati javnost da ćemo biti prisiljeni pokrenuti pravne procedure kako zbog utvrđivanja obaveza koje proizilaze iz ugovora FUCZ s Verlabom, tako i zbog netačnih informacija u pojedinim medijima", navodi se u saopćenju FUCZ-a.

Nedugo nakon toga, oglasio se i Verlab.

"Dužni smo reagovati na ovakve natpise. Zaista nam nije jasno na osnovu čega je neko došao do zaključka da Verlab može na bilo kakav način blokirati upotrebu 100 respiratora iz Kine!? Naime, Verlab još uvijek nije ni pogledao ove respiratore. Mi smo na vrijeme obavijestili Federalna Uprava Civilne Zaštite da ćemo iduće sedmice biti u mogućnosti izvršiti zakonsku verifikaciju svih respiratora koji se u međuvremenu instaliraju, a sve u skladu sa potpisanim ugovorom.  S druge strane, jedino saopštenje Verlaba je ovo od sinoć na našoj Facebook stranici. U istom apsolutno nema bilo kakvih netačnih informacija", navodi se u saopćenju.

Poručuju da su iznenađeni da "pojedine strane ne prepoznaju profesionalnost Verlaba".

"Zaista smo iznenađeni da niko nije čestitao uposlenicima Verlaba što su prilikom prošle instalacije otkrili da respiratori nisu bili podešeni i instalirani kako treba (iz izjava vidimo da oni koji su vršili instalaciju nisu imali dovoljna znanja o tome). Zaista smo iznenađeni da niko nije prepoznao kakve smo potencijalne posljedice spriječili za sve pacijente. NE, takve vrijednosti se u ovoj državi ne cijene. Međutim gospodo, mi smo radili i radit ćemo isključivo profesionalno i objektivno, bez obzira o kome i o čemu se radi! Ukoliko se u budućnosti nastave slični pokušaji lažnog optuživanja Verlaba, bićemo primorani da sve učesnike ovih procesa tužimo za narušavanje ugleda i štetu koju nam nanose", poručeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije